İranlı vekil: İçeride ABD’den daha büyük bir düşman var!

İranlı bir parlamenter, giderek derinleşen işsizlik ile zengin ve yoksul arasındaki uçurumun rejimin sonunu getirebileceği uyarısında bulundu.

Cumartesi günü Meclis’te bir konuşma yapan Hüseyin Maksudi, “İç düşmanımız Amerika değil” dedi.

İŞSİZLİK, UMUTSUZLUK, DEPRESYON, ZENGİN-FAKİR UÇURUMU

Iran News Wire sitesine göre Maksudi, “ABD’den daha büyük olan içerdeki düşmanımız genç işsizliği, marjinalleşme, zengin ve fakir arasındaki uçurum, enflasyon, umutsuzluk, gençlerdeki depresyon, ülkedeki dini ve etnik farklılıklardır” diye ekledi.

İşsizlik uzun yıllardır İran’ın önemli sorunları arasında yar alıyor. Ancak son yıllarda giderek büyüdü. ABD’nin Mayıs 2018’de nükleer anlaşmadan çekilerek yaptırımları yeniden uygulamaya başlamasıyla birlikte ülkedeki ekonomik ve siyasi kriz derinleşti. Çok sayıda fabrika ve şirket ya iflas etti, ya da iflasın eşiğinde.

MİLYONLARCA KİŞİ İŞSİZ

Hükümet gazetesi Emtiaz Daily, 14 Mayıs’ta yayınladığı bir raporda, 80’li yıllarda doğan toplam 8.16 milyon kişiden 3 milyon kadarının işsiz olduğunu yazdı. 80’li yıllarda doğan kişiler bugün en fazla 39 yaşında olan insanlardan oluşuyor, diğer bir ifadeyle aile kuran ve geçindirmek zorunda kalan insanlardan söz ediliyor.

Her ailenin ortalama 4 kişi olduğu hesaplanırsa, tahminen 16 milyon kişinin temel gelir kaynaklarından mahrum olduğu ve yoksulluk içinde yaşadığı sonucu çıkarılıyor. Devrim Muhafızları’na bağlı Tasnim haber ajansı, ülkede toplam 6 milyon kişinin işsiz olduğunu belirtiyor.

21 MİLYON KİŞİ PSİKOLOJİK SORUN YAŞIYOR

Ayrıca Sağlık Bakanlığı tarafında yayınlanan yeni verilere göre, 21 milyon İranlı psikolojik sorunlar yaşıyor. Bu da her dört İranlıdan birinin zihinsel sorun yaşadığına işaret ediyor.

Etude Gallup tarafında yayınlanan son araştırmada, İran dünyada en fazla sefalet içerisindeki beş ülke arasında sıralanıyor.

ELİTLERİN ZENGİNLİĞİ, ABD’DEN DAHA BÜYÜK BİR TEHDİT

Maksudi, Meclis’teki konuşmasında rejim elitlerini de işaret ederek, milyarlarca ekonomiye sahip yetkililerin zenginliğine dikkat çekti. Maksudi, bu zenginliğin de ABD’den daha büyük bir tehdit oluşturduğunu belirterek, rejim elitlerinin hem İran’da hem de yurtdışında zenginliklerinin olduğunu söyledi.