İrlanda'da çatışmalar geri mi dönüyor?

Kuzey İrlanda’da kendisini “IRA” olarak tanıtan bir grup, 19 Ocak günü Londonderry’de bir mahkemeye yönelik bombalı araçla düzenlenen saldırıyı üstlendi.

Derry Journal’a gönderilen yazılı bir açıklamada, bombalı saldırıyı sütlenen grup, bu saldırının Brexit tartışmaları ile bir ilgili olduğu yönündeki iddiaları yalanladı.

Kuzey İrlanda ve İrlanda polis servisleri, İngiltere’nin AB’den çıkması ardından olası bir sert sınır politikası nedeniyle Birleşik Krallık’a bağlı bölge ile İrlanda Cumhuriyeti arasında çatışmaların yeniden başlamasından endişe ediyor.

Kendisini IRA olarak tanıtan grup, “Brexit üzerine yürütülen tüm bu tartışmaların eylemimiz üzerinde hiçbir sonucu yoktur” dedi.

Grup, “İngilizlerle işbirliği yapan herkesi uyarıyoruz, bundan hemen vazgeçin, zira başka uyarı olmayacak” diye ekledi. Sözkonusu grup, “Mücadelemiz devam edecek” diye noktaladı.

19 Ocak’taki saldırıda yaralanan olmamıştı. Bombalı araçla son saldırı 2016 yılında Belfast’ta “Gerçek IRA” tarafından düzenlenmiş ve bir cezaevi görevlisi ağır şekilde yaralanmıştı.

İrlanda’da 20 yılı aşkın bir süre önceki barış anlaşmasınan sonra, halen aktif olan gruplar var. Son zamanlarda Londonderry’de duvarlarda “NIRA” (Yeni IRA) şeklinde yazılamalar da dikkat çekiyor. Bu grubun 2012 yılında kurulduğu bildiliriliyor.

Kuzey İrlanda’nın Birleşik Krallık’a bağlı kalmasını isteyen birlikçi protestanlar ile bu bölgenin İrlanda’ya bağlanmasını isteyen ulusalcı Katolikler arasında yaşanan çatışmalarda 3.600 dolayında kişi hayatını kaybetti.