İrlanda’da kürtaja izin veren referandumda evet çoğunlukta

İrlanda’da hükümetin anayasada yasak olan kürtaj hakkına ilişkin düzenleme yapabilmesine izin veren referandumda büyük oranda evet oyu çıktığı bildiriliyor.

Kürtaj hakkı konusunda en sert kanunların olduğu İrlanda’da Başbakan Leo Varadkar’ın da desteklediği referandumda oylama biterken, sandık çıkışı anket sonuçlarına göre ‘evet’ oyu yüzde 68’i buluyor.

Bugün öğleden sonra açıklanması beklenen sonuçlara dair Ipsos/MRBI tarafında yapılan ankette, 4 bin seçmenin kullandığı oyları soruldu.

Referandumda anayasada 1983 yılında yenilenen 8’inci maddenin değiştirilmesine izin isteniyordu. Bu madde, ‘doğacak bebeğin anneninkine eşit olan yaşam hakkını’ savunuyor.

İrlanda’da  2012 yılında hayati tehlikesi olmasına rağmen kürtaj başvurusu reddedilen Savita Halappanavar isimli kadın, kısa süre sonra yaşamını yitirmişti. Bu olayın yarattığı tepki üzerine 2013 yılında yasalarda değişiklik yapılmış ve ‘annenin hayatının tehlikeye girmesi durumunda’ kürtaja izin verilmişti.

Katolik Kilisesi’nin en güçlü olduğu ülkelerden olan İrlanda’da kürtaj referandumuna ilişkin sandık çıkışı sonuçlarının doğrulanması halinde, kilisenin etkisi de tartışmalı hale gelecek. Son olarak 2015 yılında eşcinsel evliliklere onay veren referandumda evet oyu çoğunluk olmuştu.