İrlanda’nın birleşmesi için referandum gündeme getirildi

Kuzey İrlanda'nın Sinn Fein partisinden yeni Başbakanı Michelle O'Neill, yerel hükümetin başına geçmesinin ertesi günü, önümüzdeki 10 yıl içerisinde İrlanda'nın birleşmesi için bir referandum yapılabileceğini belirtti.

İki yıllık siyasi felç döneminin ardından 47 yaşındaki Michelle O'Neill, Kuzey İrlanda'da hükümetin başına getirilen ilk birleşme yanlısı siyasetçi oldu.

Pazar günü Sky News kanalında yayınlanan bir mülakatta Michell O’Neill, Başbakan olarak seçilmem bu adada yaşanan değişimin bir göstergesidir" dedi.

Kuzey İrlanda'yı Birleşik Krallık içinde tutmaya kararlı cumhuriyetçiler ve birlikçiler arasında "güç paylaşımı yapabileceklerini” ifade eden Başbakan, “İstikrarlı hale getirebiliriz, kamu hizmetleri açısından her gün birlikte çalışabiliriz ve aynı zamanda meşru isteklerin peşinden gidebiliriz" şeklinde konuştu.

Bir zamanlar IRA'nın (İrlanda Cumhuriyet Ordusu) siyasi vitrini olarak değerlendirilen Sinn Fein'in aynı zamanda başkan yardımcısı olan O’Neill, "Önümüzdeki 10 yıl içinde adanın birleşmesi için bir referandum yapılmasını bekleyip beklemediği" sorusuna olumlu yanıt verdi.

Michelle O'Neill sözlerini şöyle sürdürdü: "Evet, bence bir fırsat on yılı içindeyiz" dedi. “Eski normları değiştiren o kadar çok şey var ki, devletin doğası, milliyetçi bir cumhuriyetçinin asla başbakan olamayacağı gerçeği" şeklinde oluşan fırsatları sıralayan O’Neill, “Tüm bunlar bu değişime işaret ediyor" diye ekledi.