İspanya 28 Nisan’da genel seçimlere gidiyor

İspanya’da azınlıktaki sosyalist Pedro Sanchez hükümetinin bütçe tasarısının parlamentoda reddedilmesi ardından genel seçim kararı alındı.

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, gelecek 28 Nisan’da genel seçimlere gidileceğini açıkladı.

Bu karar, hükümetin bütçe tasarısının Parlamento tarafından reddedilmesinden bir gün sonrasına denk geldi.

Sanhez, Haziran 2018’de muhafazakar Mariano Rajoy’un yerine Başbakan olmuştu. Rajoy, yolsuzluk skandalı ardından gensoru önergesi ile düşürülmüştü.

Anketler seçimlerin olması halinde hiçbir partinin çoğunluğu elde edemeyeceğini gösteriyor.

Sosyalist PSOE’nin oylarında ağır bir erozyon yaşanırken, buna rağmen önde yer almaya devam ediyor.

Muhafazakarlar, merkezciler ve aşırı sağ, seçimlerin sonucunda bir koalisyon hükümeti kurabileceği gibi, sosyalistler de merkez sağcı-liberal Ciudadanos ile ortaklık yapabilir.

Muhafazakar medya hükümeti özellikle Katalan bağımsızlıkçılarla ilişkilerinden dolayı ağır bir şekilde eleştiriyordu.

Sanchez, Haziran 2018’da görevine başlar başlamaz Parlamento’da Katalan bağımsızlıkçılarla ittifak kurdu ancak bu ittifak, bütçe görüşmelerinde bozuldu.

Muhafazakar ABC ve El Mundo gazeteleri, Sanchez’in Katalanlarla ilişkisini “tehlikeli ilişkiler” ya da “şeytanla anlaşma” gibi tanımlıyordu. Katalan gazetesi La Vanguardia’ya göre ise ittifakın bozulması kaçınılmazdı zira Sanchez hükümetinin günleri sayılıydı. “Neden mi?” diye soran gazete, “Çünkü Sanchez hükümeti ile ayrılıkçılar kilit sorun olan kendi kaderini tayin konusuna takılacaklardır” diye ekledi.

“El diario.es” gazetesi de benzer bir yorumda bulundu. Bu gazeteye göre kendi kaderini tayin hakkı “aşılamaz” bir engel: “Ayrılıkçılar bundan vazgeçemez, Sanchez kopuşu öngöremez”