İspanya'da 17 cezaevinde DAİŞ operasyonu

İspanya’da 17 cezaevinde DAİŞ çetelerinin örgütlenme ağına yönelik operasyon düzenledi.

İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre Sivil Savunma, farklı cezaevlerinde tutukluları örgütlemeye çalışan DAİŞ çetelerine yakın bir grup tespit etti. 17 cezaevinde 25 tutuklunun belirlendiği ve sorgulandığı belirtildi.

Sözkonusu grubun, DAİŞ’le bağlantılı geçmişleri olan tutuklular ile cezaevinde radikalleşen tutuklulardan oluştuğu bildirildi. Sözkonusu çete ağının, “terörizm” suçlarından dolayı cezaevinde olan diğer tutukluları bir araya getirmeye ve örgütlemeye çalıştığı kaydedildi.

Bakanlığın açıklamasında sözkonusu grubun faaliyetlerine ilişkin detaylı bilgi yer almadı. Bakanlık, grubun DAİŞ ile bağlantılı olup olmadığı, saldırı planlayıp planlamadığına açıklık getirmedi. Gruptan bazılarının yakın zamanda serbest bırakılması öngörülüyor.

Bakanlık, soruşturmanın bir kişi üzerine başladığını, ancak grubun yasadışı faaliyetlerinin 17 cezaevine yayıldığını ifade etti. Sözkonusu bu cezaevleri, İspanya’da “cihatçı terörizm” olarak adlandırılan suçlarla bağlantılı tutukluların yüzde 55’inin barındırıyor.

İspanya’da Ağustos 2017’de düzenlenen bir çifte saldırıda 16 kişi hayatını kaybetmişti. DAİŞ çetelerinin üstlendiği saldırılar Barselona ve Cambrils kentlerinde düzenlenmişti.

Mart 2004’te Madrid’te Avrupa’nın en ölümcül saldırısı gerçekleşmişti. El Kaide bağlantılı bir grubun trene yerleştirdiği bombaların patlaması sonucu 191 kişi hayatını kaybetmişti.