İspanya’da Sanchez hükümetine kısa ömür biçiliyor

İspanya’da muhafazakar Mariano Rajoy hükümetinin düşmesi ardından Başbakan olan Sosyalist Partili Pedro Sanchez, radikal sol parti Podemos’a hükümette yer vermeyeceğini açıkladı.

Sosyalist parti PSOE’den Pedro Sanchez, geçen hafta Mariano Rajoy’un başbakanlıktan düşürülmesi ardından, yeni Başbakan olarak belirlendi. Rajoy, hakkında yolsuzluk davasında mahkumiyet verilmesinden sonra, PSOE tarafından gensoru verilmiş ve düşürülmüştü.

PODEMOS'A YER VERMEYECEK

Sanchez’in sözcüsü Margarita Robles, Podemos’un yeni hükümete dahil edilip edilmeyeceğine ilişkin bir soru üzerine “Hayır, hayır. Pedro Sanchez’in tutumu açıktır. Bu bir Sosyalist Parti hükümeti olacak, bir azınlık hükümeti olacak” dedi.

350 sandalyeli parlamentoda PSOE’nin sadece 84 vekili bulunuyor. Azınlık durumundaki Sosyalist Parti hükümetinin 2020 ortalarında öngörülen seçimlere kadar dayanmasına şüpheyle bakılıyor.

Rajoy hakkındaki gensoruyu destekleyen Podemos, daha iyi bir sosyal politika ve bankalara yönelik vergilerin güçlendirilmesi lehine sesini duyurabilmek için hükümete girmek istiyor.

Radikal sol parti Podemos üyesi Pablo Echenique, gazetecilere yaptığı açıklamada diğer siyasi güçleri içermeyen azınlık hükümetinin daha istikrarsız olacağını söyledi.

ÖMRÜ ÇOK KISA OLABİLİLR

Sanchez’in önümüzdeki hafta ortasında yeni hükümet bileşenlerini açıklaması bekleniyor. Sanchez’in bağımsız kişiler üzerine hesap yaptığı belirtiliyor.

La Sexta televizyon kanalına konuşan Sanchez’in danışmanı Jose Luis Abalos, Katalan ve Bask bölgesel partileri de dahil olmak üzere Rajoy’un düşürülmesine katkıda bulunan siyasi partilerin hiçbirinin genel seçim istemediğini söyledi.

Ancak Reuters’ın haberine ekonomi uzmanları, Sanchez hükümetinin büyük siyasi değişimlerde buluma kapasitesi olmadığını düşünüyor. Natixis uzmanları “Yeni hükümet çok zayıf olacak” diyor. Reuters’a göre uzmanlar, “Hükümet sürekli bir şekilde bölgeselci ve ayrılıkçı patilerin baskısına maruz kalabilir. Bu hükümetin ömrü çok kısa sürebilir” iddiasında bulunuyor.