İspanyol hükümeti utanç duvarlarını kaldırmak istiyor

İspanya’da sosyalist Pedro Sanchez hükümeti, Ceuta ve Melilla’da göçmen karşıtı dikenli telleri kaldırmak istediğini açıkladı.

Muhafazakar Mariano Rajoy hükümetinin parlamento tarafından düşürülmesi ardından kurulan azınlık hükümet, İspanya’nın Kuzey Afrika’daki toprakları Ceuta ve Melilla’daki tel örgüleri kaldırma istediklerini açıkladı. Yeni İçişleri Bakanı Fernando Grande-Marlaska, Cope radyosuna yaptığı açıklamada “Ceuta ve Melilla tel bariyerlerin kaldırılması için elimden geleni yapacağım” dedi.

Bakan, bu tellerin kaldırılmasının önceliklerinden biri olduğunu sözlerine ekledi.

Bölgede çelik ve dikenli tellerden oluşan çifte bir duvar var. Bu duvarlar yüksek teknoloji ile gözetiliyor. Fas’ın kuzeyindeki bu topraklarda göçmenleri durdurmak için inşa edilen duvarlar da, göçmenler için caydırıcı olmadı. İnsanlar canları pahasına engelleri aşmaya çalışıyor.

2009 yılında bir göçmen telleri aşmaya çalışırken, hayatını kaybetti, çok sayıda göçmen yaralandı.

Bundan bir yıl önce muhalefetteki Sosyalist Parti muhafazakar Rajoy hükümetinden bu telleri çekmesini istemişti.

Grande-Marlaska, “İnsanları bu duvarları aşmasını görmek ne makul ne de kabul edilebilir. Harekete geçebiliriz” derken, göçmenlerin çıkış noktası olan ülkelerde sorunun kökenine eğilmek gerektiğini belirtti.

Bakan, “Göç akışını kontrol ederken, birinin diğerini engellemediği şekilde, dayanışma, saygı ve kişi onurundan bahsetmekteyiz” diye konuştu.

Bu açıklama, İspanya’nın Libya açıklarındaki insani gemi Aquarius’ta bulunan 629 göçmeni kabul etmekte olduğu bir sırada yapıldı. İçişleri Bakanı, bu göçmenlerin yılından başından bu yana deniz yoluyla ulaşan 9 bini aşkın diğer göçmenler gibi muamele göreceğini belirtti. Bakan, korumadan yararlanıp yararlanmayacaklarına karar verileceğini ifade ederken, ekonomik amaçlı gelenler ile mülteciler arasına fark konulacağı mesajını verdi.