İsrail’den AB’ye: Nükleer anlaşmayı kurtarmayın!

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Avrupa Birliği’nden İran ile nükleer anlaşmayı kurtarmamasını istedi.

Netanyahu, Twitter üzerinde paylaştığı görüntülü mesajında, “Anlaşılan Avrupa’da, İran nükleer füzeleri Avrupa topraklarına düştüğünde ancak uyanacak insanlar var. O zaman çok geç olacak” dedi.

Netanyahu’nun açıklaması, Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları’nın Pazartesi Brüksel’de toplantı yaptığı zamana denk geldi.

AB ANLAŞMANIN KORUNMASINDAN YANA 

Avrupa Birliği ise, anlaşmanın korunmasından yana blok halinde tavır belirledi. AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, 2015’te imzalanan anlaşmanın kötü bir noktada olduğunu ancak “umarım son vakti henüz gelmemiştir” dedi.

İran’ı taahhütlerine uymaya çağıran Mogherini, mevcut durumda hiçbir tarafın İran'a yönelik yaptırım mekanizmasının devreye girmesini istemdiğini sözlerine ekledi.  Normalde, taraflardan birinin anlaşmaya uymaması halinde yaptırım mekanizmasının otomatik olarak devreye girmesi öngörülüyordu. 

İngiliz Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt de “anlaşma halen ölmedi” derken, AB’nin İran’a taahhütlerine geri dönme imkanı vermek istediğini belirtti.

ABD’nin nükleer anlaşmadan çekilmesi ve yaptırımları sertleştirmesi ardından Tahran yönetimi de nükleer anlaşmada belirlenen uranyum zenginleştirme sınırını aştıklarını duyurdu. Netanyahu, bu gelişme için “çok tehlikeli” derken, büyük güçleri İran’a karşı ağır yaptırımlar uygulamaya çağırdı.

Pazartesi günü İran Dışişleri Bakanlığı, nükleer anlaşmanın Avrupalı imzacılarını anlaşmayı kurtarmak için “pratik, etkili ve sorumlu” tedbirler almaya çağırdı. Bakanlık sözcüsü Abbas Musavi, Avrupalıların, İran’ın fiiliyatta anlaşmadan yarar sağlayacak “pratik niyet ve kapasite örneği” göstermeden, Tahran’dan 8 Mayıs 2019 öncesine koşulsuz dönmesini beklemesinin “realist” olmadığını belirtti.

İran Atom Enerjisi Kurumu sözcüsü de bu Pazartesi günü bir açıklama yaparak, İran'ın Temmuz 2015'teki nükleer anlaşma öncesi duruma geri dönebileceği uyarısında bulundu.

ABD ile İran arasındaki gerilim son aylarda daha fazla tırmandı. İran ABD’nin 2015’te imzalanan nükleer anlaşmadan çekilmesinden bir yıl sonra 8 Mayıs’ta bazı taahhütlerini askıya alma kararı almıştı.