İsrail’e göre 10 bin Hamaslı öldürüldü

İsrail Savunma Bakanlığı, 7 Ekim’den bu yana devam eden savaşta 10 bin Hamas üyesinin öldürüldüğünü savundu.

Savunma Bakanı Yoav Gallant, perşembe günü Gazze’de İsrail askerleri ile bir araya geldi.

Burada bir açıklama yapan Gallant, "Bu savaş ulusal direnç ve kararlılık gerektiriyor ve görevlerimiz tamamlanana kadar sebat etmeliyiz” dedi.

Gallant, “Ve bu Hamas için çok daha zor (…) Hamas'ın 10 bin ölü teröristi ve 10 bin yaralı teröristi var, bu da kapasitelerine ağır bir darbe" diye ekledi.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ayrıca İsrail ordusunun Han Yunus'taki Hamas tugayını tasfiye ve artık operasyonlarını Mısır sınırındaki Refah'ta yoğunlaştıracağını söyledi.

Çatışmalar 7 Ekim’de Hamas’ın İsrail topraklarında benzeri görülmemiş bir saldırısıyla başladı.

GAZZE’DE 27 BİNİ AŞKIN ÖLÜ

Hamas Sağlık Bakanlığı Gazze genelinde perşembe akşamı ve gece boyunca düzenlenen İsrail saldırılarında en az 105 sivilin öldüğünü açıkladı.

Hamas’ın perşembe günü verdiği son bilançoya göre 7 Ekim’den bu yana İsrail saldırılarında çoğu kadın ve çocuklardan oluşan 27 bini aşkın kişi öldü. Hamas, kendi kayıpları hakkında herhangi bir açıklamada bulunmuyor.

ATEŞKES GÖRÜŞMELERİ

Ateşkes görüşmeleri de devam ediyor. Katar'a göre Hamas, İsrail'le savaşa insani bir ara verilmesi ve Filistinli rehine ve tutukluların takas edilmesi önerisine "ilk olumlu onayı" verdi.  Ancak Gazze'deki Hamas'a yakın bir kaynak AFP'ye yaptığı açıklamada öneri üzerinde hala bir uzlaşma olmadığını ve Katar'ın açıklamasının "aceleci ve yanlış" olduğunu söyledi.

ABD’DEN İSRAİLLİ YERLEŞİMCİLERE YAPTIRIM

Öte yandan ABD Başkanı Joe Biden, Gazze'deki savaşın ardından şiddetin "tahammül edilemez düzeylere" tırmandığı işgal altındaki Batı Şeria'da Filistinlilere karşı şiddet uygulamakla suçlanan İsrailli yerleşimcileri cezalandırmak için yaptırım kararı aldı.  

Biden’ın çıkardığı kararnamede "Batı Şeria'daki durum, özellikle de aşırılık yanlısı yerleşimciler tarafından uygulanan yüksek düzeydeki şiddet, insanların ve köylerin zorla yerlerinden edilmesi ve mülklerin tahrip edilmesi, tahammül edilemez boyutlara ulaşmıştır ve Batı Şeria ve Gazze, İsrail ve Orta Doğu bölgesinin barış, güvenlik ve istikrarı için ciddi bir tehdit oluşturmaktadır" ifadelerine yer verdi.