İsrail-Filistin arasındaki yeni yerleşim sorunu büyüyor

İsrail, işgal altındaki Batı Şeria’da büyük tepki çeken konutlara binlerce yenisinin daha ekleneceğini duyururken, Filistin yönetimi tepkili. 

İsrail Savunma Bakanı Avigdor Liebermann dün, Batı Şeria’da yeni 2 bin 500 konut inşa edileceğini duyurmuştu. Liebermann, bu konutlar için gerekli izinlerin önümüzdeki hafta alınacağını ve bu amaçla bir Planlama Komisyonu’nun kurulacağını söyledi.

İsrail’in bu planına karşı Filistin yönetiminin tepkisi gecikmezken, uluslararası toplumun sorumluluğuna dikkat çekildi.

Filistin Devlet Başkanlığı Sözcüsü Nebil Ebu Rudeyna, Yahudi kolonilerinin inşasına devam edilmesinin iki devletli bir çözümün sonu anlamına geldiğine dikkat çekti. Ebu Rudeyna, kolonileşmeye ek olarak Amerikan yöneticilerinin İsrail’e verdiği destek ve bazı İsrailli bakanların ‘nefretinin’ hem çözümün hem de ABD’nin bölgedeki rolünün sonunu getirdiğini savundu.

Batı Şeria ile çoğunluğunu Filistinlilerin oluşturduğu Doğu Kudüs’teki Yahudi yerleşimleri on yıllardır ciddi bir sorun olarak duruyor. ABD Başkanı Donald Trump, halefi Başkanı Barack Obama’nın karşı çıktığı kolonileşme politikasını temkinli sözlerle eleştirmekle yetinmişti.