İsrail, Gazze Şeridi'nin güneyindeki askerlerini çekti

İsrail güçleri Pazar günü askerlerinin neredeyse tamamını güney Gazze Şeridi'nden geri çekti.

Askeri bir sözcü, Gazze Şeridi’nin güneyindeki birliklerinin neredeyse tamamını geri çektiklerini açıklarken, bir tugayın hâlâ orada kaldığını sözlerine ekledi. 

Sözcü kalan birliğin, Filistin bölgesinin kuzeyini ve güneyini ayıran bir yol olan “Netzarim koridorunun” izlenmesinden sorumlu olduğunu belirtti. Bu konuda şimdilik başka detay verilmedi. 

Hamas’ın 7 Ekim saldırısından sonra İsrail Gazze Şeridi'nin kuzeyinde yoğunlaşırken, bu savaşı bölgenin güneyindeki Han Yunus kasabasına taşımıştı. 

İsrail güçleri dört aydır Han Yunus’ta bulunuyor. İsrail Başbakanı Binyamin Netanhyahu son zamanlarda Mısır sınırına yakın Refah kasabasını işgal etme tehdidinde bulundu.

Gazze'de ateşkes görüşmeleri bu hafta sonu Kahire'de yeniden başladı. Amerikan medyasına göre CIA başkanı Bill Burns, İsrail MOSAD başkanı David Barnea'nın yanı sıra Mısırlı ve Katarlı yetkililerle de görüşecek. İsrail ve Hamas heyetleri Pazar günü Burns ve Katar dışişleri bakanı ile birlikte Mısır'ın başkentini de ziyaret edecek.

Öte yandan Hamas Sağlık Bakanlığı’na göre Gazze Şeridi’nde İsrail saldırılarında şimdiye kadar ölenlerin sayısı 33 bin 175’e yükseldi. Açıklamaya göre savaşın başından bu yana 75 bin 886 kişi de yaralandı.