İsrail’in güneyine roket atışları

Gazze Şeridi’nden İsrail’in güneyine yönelik roket atışları yapıldığı bildirildi.

İsrail ordusu tarafından yapılan açıklamaya göre İsrail topraklarındaki bir çok tesise yönelik 25 roket atışı yapıldı. Bunların çoğunun İsrail hava savunma sistemi tarafından önlendiği belirtildi.

İsrail polisi roketlerden bazılarının arazilere düştüğü ve herhangi bir yaralanmaya yol açmadığı bilgisini verdi.

Bir gün önce, Gazze Şeridi ile İsrail arasındaki sınıra yaklaşan bir Filistinli, İsrail askerleri tarafından öldürüldü. İsrail ordusu, sözkonusu Filistinlinin saldırı düzenlemek için sınıra yaklaşığını öne sürdü.

Pazar günü de bir İsrail tankı Hamas’ın ittifakı İslami Cihad’ın mevzilerini hedef almıştı. Saldırıda İslami Cihad üyesi üç kişi ölmüştü.

İsrail ile Hamas arasında 2008 yılından bu yana üç savaş yaşandı. 2014 yılından beri taraflar arasında ateşkes var. Ancak İsrail kendi topraklarına yönelik saldırı veya tehditleri gerekçe göstererek sistematik saldırılarda bulunuyor.

Mayıs ayı içerisinde ateşkes bir kez daha bozulma noktasına geldi. Filistinli mültecilerin yurtlarına geri dönmesi ve İsrail ablukasına son verilmesi için yapılan gösteriler, 14 Mayıs’ta ABD’nin Kudüs’te büyükelçilik açmasına karşı protestolara dönüştü. Sınır boyunca yaşanan protesto eylemlerine ateş açarak karşılık veren İsrail askerleri en az 121 kişiyi öldürdü, binlercesini yaraladı.