İsrail saldırı düzenlenen kolonide yeni yerleşimler kuracak

İsrail hükümeti, aylardır çatışmaların devam ettiği bir ortamda işgal altındaki Batı Şeria’da yeni yerleşim yerlerinin inşa edileceğini ilan etti.

İsrail ordusunun dün Gazze Şeridi’ndeki Filistinli göstericilere yönelik müdahalesinde biri çocuk 2 kişi yaşamını yitirmişti. 

Mart ayından bu yan 150’nin üzerinde Filistinlinin yaşamını yitirdiği gösteriler devam ederken, İsrail hükümeti, Batı Şeria’daki yeni alanların Yahudi yerleşimlerine katılacağını duyurdu.

İsrail Savunma Bakanı Avigdor Lieberman, Adam Kolonisi’nde 400 yeni hane inşa edileceğini söyledi. Bu kararın geçtiğimiz gün Filistinli bir gencin Adam Kolonisi’nde bıçakla bir kişiyi öldürmesine cevaben alındığını söyleyen Lieberman, “terörizme karşı en iyi cevabın yerleşimlerin güçlendirilmesi olduğunu” iddia etti.

Mohammed Dar Yussef adlı 17 yaşındaki genç, Adam Kolonisi’ne sızması ardından gerçekleştirdiği bıçaklı saldırıda bir İsrailli tarafından öldürülmüştü. Olayın ardından İsrail ordusu Dar Yussef’in Batı Şeria’daki köyü olan Kobar’a baskın düzenlemiş ve ailesinin çalışma izinlerini iptal etmişti.

Gazze Şeridi’nde ise Mart ayı sonunda başlayan ‘Büyük Geri Dönüş Yürüyüşü’ adlı eylemlerdeki gösteriler kapsamında şimdiye kadar en az 156 Filistinli hayatını kaybetti.