İsrail uyarıları dinlemiyor: Refah’ta 100’e yakın kişi öldürüldü

İsrail, yoğun tepkilere rağmen Mısır sınırına yakın Refah’ı şiddetli bir şekilde bombalamaya devam etti. Gece operasyonlarında 100 dolayında kişi hayatını kaybetti.

Gazze savaşı 129’uncu gününde devam ederken Hamas Sağlık Bakanlığı'na göre İsrail, Gazze Şeridi'nin güney ucunda, Mısır sınırına yakın Refah'ta "yaklaşık 100 kişinin ölümüne" yol açan bir gece operasyonu düzenledi.

Hamas hükümetine göre bu operasyon kapsamında gerçekleştirilen saldırılarda Refah'ın farklı bölgelerinde 14 ev ve üç cami vuruldu.

İSRAİL’E GÖRE İKİ REHİNE KURTARILDI

İsrail güvenlik güçleri ise bu operasyon sırasında Hamas savaşçıları tarafından 7 Ekim'de kaçırılan iki rehineyi kurtardıklarını bildirdi.

Açıklamaya göre "60 yaşındaki Fernando Simon Marman ve 70 yaşındaki Louis Har, Refah'ta İsrail ordusu, Shin Beth (İç Güvenlik) ve polis tarafından ortaklaşa yürütülen bir gece operasyonu sırasında kurtarıldı".

BM: REFAH SAVAŞTAN KAÇANLAR İÇİN SON SIĞINAK

BM'ye göre Refah, dört aydır devam eden savaştan kaçan ve büyük çoğunluğu yerinden edilmiş kişilerden oluşan 1,4 milyon Filistinlinin Mısır'la kapalı sınırda sıkışıp kaldığı son sığınak haline geldi.

Şu anda devasa bir kampa dönüşen kasaba, İsrail ordusunun henüz girmediği son şehir merkezi olurken, kış ortasında açlık ve salgın hastalık tehdidi altındaki nüfusun ihtiyaçlarını karşılamakta yetersiz kalan insani yardımın ana giriş noktası durumunda.

UYARILAR

ABD Başkanı Joe Biden pazar günü yaptığı bir telefon görüşmesinde İsrail Başbakanını Filistin nüfusunun "güvenliğini garanti altına almaya" çağırdı. Çok sayıda ülke, aşırı kalabalık şehre yönelik bir saldırı durumunda "insani bir felaket" yaşanacağı uyarısında bulundu.

NETANYAHU UYARILARI DİNLEMİYOR

Amerikan ABC News kanalına konuşan Binyamin Netanyahu, Refah'ı Hamas'ın "son kalesi" olarak niteleyerek "Zafer yakın" dedi. İsrail'in sivil halkın kenti terk etmesi için "güvenli geçiş" sağlayacağını iddia eden Netanyahu, sivillerin nereye sığınabileceğini belirtmedi.

Pazartesi günü yeni bir açıklamada bulunan İsrail Başbakanı, Gazze Şeridi'ndeki "tüm rehinelerin" serbest bırakılması için "zafere" kadar "sadece askeri baskının devam etmesinin" yeterli olacağını savundu.

"Sadece askeri baskının tam zafere kadar devam etmesi tüm rehinelerimizin serbest bırakılmasını sağlayacaktır. Onları eve getirmek için hiçbir fırsatı kaçırmayacağız" diyen Netanyahu, "Cesur savaşçılarımızı, onların serbest bırakılmalarını sağlayan cesur eylemleri için selamlıyorum" ifadelerini kullandı.

HAMAS: REFAH’A SALDIRI SOYKIRIM SAVAŞININ DEVAMI

Hamas da pazartesi günü yaptığı açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentine gece boyunca gerçekleştirdiği saldırının, İsrail'in "soykırım savaşının" ve Filistin halkını zorla yerinden etme girişimlerinin bir devamı olduğunu söyledi.