İstihbarat başkanı ırkçıların yeni ‘kahramanı’

Chemnitz kentinde yabancılara yönelik ırkçı saldırılar sırasında çekilen video görüntülerinin sahte olabileceğini söyleyen iç istihbaratın başkanı Maaßen, ırkçıların yeni ‘kahramanı’ oldu.

Almanya'nın doğusunda yer alan Chemnitz kentinde bir Alman'ın öldürülmesinin ardından patlak veren ve ülkeyi sarsan ırkçı gösterilerin ardından en çok tartışılan konu istihbaratın neden yeterli uyarılar yapmadığıydı. Çünkü olayların başladığı 26 Ağustos 2018 sabahı ülkenin birçok yerinden ırkçı gruplar Chemnitz’e akın etmiş, istihbarat ise polis birimlerini uyarma gereğini duymamıştı.

Ancak iç istihbarattan sorumlu Anayasayı Koruma Teşkilatı Başkanı Hans-Georg Maaßen’in Sachsen Eyaleti’nde Neonazi gruplara göz yuman istihbarat birimini soruşturması gerekirken, ırkçılara arka çıkmaya başladı.

Önceki gün Bild gazetesine konuşan Maaßen, internet ortamında yayınlanan ve aşırı sağcıların bir göçmene saldırdığı görüntülerin sahte olabileceğini iddia etti. Chemnitz kentindeki olaylar sırasında ırkçılar “yabancı avına” çıkarak kamaraların önünde birçok göçmene saldırmış, üstelik istihbarat başkanını aksine savcılık görüntüler üzerine soruşturmalar başlatmıştı.

Daha önce de Federal Meclis’te grubu bulunan ve Chemnitz’te saldırı ve ırkçı gösterilerin planlayıcısı olan aşırı sağcı Almanya İçin Alternatif (AfD) yöneticileriyle birçok kez görüştüğü ortaya çıkan Maaßen’e yönelik baskı son sözlerden sonra arttı. Muhalefetin ardından Merkel hükümetinin ortağı sosyal demokratlar cephesi de Maaßen’in istifasını talep etmeye başladı.

SPD: YA ISPATLARSIN, YA DA İSTİFA EDERSİN

Sosyal Demokratlar Partisi (SPD)’nin gençlik örgütü Juso’nun lideri Kevin Kühnert Maaßen’in sahte olduğunu iddia ettiği görüntülere ilişkin sosyal medya hesabında yaptığı açıklamada şu çağrıyı yaptı: “İki seçenek var; ya önümüzdeki hafta görüntülerin sahte olduğunu ispatlayacak delilleri meclise gönderirsin, ya da istifa edersin.”

SPD Genel Başkanı Andrea Nahles ise Maaßen’in yanı sıra İçişleri Bakanı Horst Seehofer’e de dikkat çekerek “Her iki ismin anayasamızı ve demokrasimizi koruyabilecek durumda olduğundan şüphe duyuyoruz” diye konuştu. Muhafazakar politikacı Seehofer geçtiğimiz hafta “Göçmen sorunu Almanya’daki bütün siyasi sorunların anasıdır” şeklinde ırkçı bir açıklamada bulunmuştu.

MUHAFELET İSTİFADAN YANA, MERKEL SESSİZ!

Muhalefet ise istihbarat başkanının derhal görevini bırakmasından yana. Sol Parti Eş Başkanı Katja Kipping, Maaßen’in anayasayı korumak yerine Hitler selamı verenlere anlayış gösterdiğine dikkat çekerken, Yeşiller Partisi Eş Başkanı Katrin Görüng-Eckardt ise “Maaßen bulunduğu göreve artık layık değil” dedi.

Başbakan Angela Merkel’in partisi Hıristiyan Demokratlar Birliği (CDU) tartışmalara ilişkin sessizliğe bölünürken, Federal Meclis’te ana muhalefet partisi konumuna yükselen ırkçı parti AfD ise istihbarat başkanını yeni ‘kahramanı’ ilan etti. AfD’li parlamenter Jürgen Braun’ın öncülüğünde ırkçılar sosyal medyada Maaßen için dayanışma kampanyası başlattı.

Geçtiğimiz ay Maaßen’in 2015 yılının sonbaharında birçok kez dönemin AfD’nin lideri Frauke Petry ile bir araya geldiği ortaya çıkmıştı. Petry’ye yakın isimlerden Franziska Schreiber’in “Inside AfD” adıyla kaleme aldığı kitapta söz konusu görüşmeleri ayrıntılı şekilde yazmıştı.

Schreiber’in anlatımlarına göre istihbarat başkanı, partinin istihbarat tarafından takip altına alınmaması için taktikler verdi. Ayrıca eski AfD’li Schreiber’e göre Alman istihbaratının tepesindeki isim Maaßen, AfD’lilere “Partinizin izlenmesini istemiyorum” dedi. Maaßen ve Anayasayı Koruma Teşkilatı’ndan bu bilgilere ilişkin yalanlama gelmedi.

Ülkenin iç istihbaratından sorumlu olan Anayasayı Koruma Teşkilatı Almanya’nın ‘derin devleti’ olarak biliniyor. Neonazi gruplara karşı mücadele etmesi gerekirken başta solcular olmak üzere, Kürt özgürlük mücadelesi, Türkiyeli ve Tamilli devrimcileri izleyen, onları fişleyen bu teşkilat Nazi terör örgütü NSU’nun cinayetlerini yıllarca çözmek istememişti. Üstelik bazı istihbarat elamanları ve muhbirlerin NSU ile iç içe olduğu ortaya çıkmıştı.