İsveç, 22 bin yedek askeri tatbikata çağırdı

Rusya ile Batılı ülkeler arasında gerilimin tırmandığı bir döneme İsveç, ulusal bayram vesilesiyle 22 bin yedek askeri göreve çağırdı. 40 yılı aşkın bir süredir ilk kez böyle bir seferberlik yaşanıyor.

Yedek askerlerle bir tatbikat yapılıyor. Tatbikata ülke genelinde 40 tabur katacak. İsveç ordusu, gözetim, savunma ve lojistik alanlarında gönüllülerin en azından yarısını bu tatbikata katmak istiyor.

1975 yılından bu yana ilk kez İsveç ordusu yedekleri ulusal düzeydeki bir tatbikata katıyor.

Genelkurmay Başkanı Micael Byden, “Göreimiz, İsveç’in savunmasını güçlendirmek ve operasyonel kapasitelerimizi geliştirmektir” dedi.

İsveç hükümeti Mayıs ayında savaş veya doğal afetler sırasına ne tür tedbirler alınacağını detaylı olarak anlatan bir broşürü tüm evlere göndereceğini açıklamıştı.

13 dilde hazırlanan kitapçık “Kriz veya savaş halinde...” başlığını taşıyor. Kitapçık 28 Mayıs ile 3 Haziran tarihleri arasında, 4.8 milyon eve gönderilecek. 20 sayfalık kitapçıkta İsveç’in karşı karşıya olduğu tehlikeler şöyle sıralanıyor: Savaş, saldırı, siber saldırı, ağır kazalar veya doğal afetler.

İsveç, iki yüzyılı aşkın bir süredir kendi topraklarında savaşa tanık olmadı. NATO üyesi de olmayan İsveç, 1994’te Atlantik İttifakı ile üye olmayan devletler arasında askeri işbirliğini geliştirmek amacıyla kurulan Barış Ortaklığı’na kayıt oldu.

2014 yılında Stockholm bölgesine kimliği tespit edilemeyen bir denizaltının sızması ve İsveç hava sahasının bir çok kez Rus uçakları tarafından ihlal edilmesi ardından Rusya’ya ilişkin endişeler arttı.

İsveç, Soğuk Savaş’ın ardından askeri harcamalarını da kayda değer bir şekilde azaltmıştı ancak Kırım’ın Rusya Federasyonu’na bağlanmasından sonra bu durum değişti. Hükümet Mart ayı sonunda yaptığı açıklamada bu yazdan itibaren askeri hizmeti de yeniden başlatacaklarını duyurmuştu. Bu hizmet yedi yıldır kaldırılmıştı. İsveç, Baltik’ta olası bir çatışmada hedef olabilecek Gotland Adası’ndaki güçlerini de arttırdı.