İsviçre’de yüzünü kapatmaya para cezası geliyor

İsviçre’de kamusal alanda peçeli bir kadının ya da maskeli bir futbol taraftarının yüzünü kapatmasına para cezası getiriliyor.

Federal Konseyi, halk tarafından mart 2021’de onaylanan “burka-karşıtı” girişimi uygulamayı hedefleyen yeni bir yasağı parlamentoya sundu.

Yasa tasarısı, kamusal alanda yüz, gözler ve ağzın kapatılmasını yasaklıyor.

Örneğin bir holigan şapka gibi başlıklar takabilir ama kar maskesi takamaz.

Müslüman bir kadın da başörtüsü kullanabilir ama sadece gözlerini gösteren başörtüsü ya da tüm bedeni kapatan türden peçe ile örtünemez.

Bu yasak tüm kamusal alanlar veya kamuya açık özel alanlarda geçerli olacak.  Okullar, mahkemeler, hastaneler, kamu ulaşım araçları, restoranlar, mağazalar, sinema salonları, spor salonları bu kapsamda yer alıyor.

Özel yeşil alanlar veya ormanlar da dahil olmak üzere kamuya açık olmayan konutlar, ofisler veya herhangi bir alan yasaktan muaf tutuluyor.

Yasada birçok istisna da var. Uçaklar, yerel konsolosluklar veya diplomatik temsilcilikler ile ibadet yerlerinde yüz kapatılabilir.

Sağlık, güvenlik, iklim koşulları veya yerel gelenekler ile sanatsal yada reklam amaçlı nedenlerle de muafiyet kararları var.

Motosiklet sürücüleri yüzü tamamen örten kasklarla trafiğe çıkabilecek. Tıbbi maskeler de virüsten korunmak için sokakta izinli olacak. Kışın kar maskesi de takılabilecek. Bununla birlikte karnavallar, onur yürüyüşleri veya başka geleneksel bazı kutlamalardaki kostümler de kullanılmaya devam edecek.

Düşünce özgürlüğü ve toplanma özgürlüğü olan temel hakları icra eden kişiler de yüzlerini örtebilir. Yetkili kurumlardan önceden izin alınması, güvenlik ve kamu düzeninin garantiye alınması gerekiyor.

Yasada ifade edilen kuralları çiğneyenlere bin franka varan para cezaları öngörülüyor. Daha önce 10 bin frank gibi azami bir miktar öngörülüyordu ancak istişareden sonra Federal Konsey, bunun orantısız olduğunu belirterek miktarı düşürdü.