İsviçre’den Türkiye’ye: Suriye topraklarından çık!

İsviçre Ulusal Parlamento Dış Politika Komitesi, Sosyalist Parti’nin Efrîn'e dönük sunduğu önergeyi kabul etti.

İsviçre Ulusal Parlamentosu tarafından İsviçre Ulusal Parlamento Dış Politika Komitesi’ne sunulan Efrîn ve Suriye önergesi kabul edildi. Kabul edilen önerge kapsamında İsviçre Ulusal Parlamentosu, BM ve İsviçre Federal Konseyi Suriye’deki çatışmaları son vermek harekete geçmeye çağırdı.

TÜRKİYE’YE SURİYE TOPRAKLARINDAN ÇIK ÇAĞRISI

İsviçre Sosyalist Parti tarafından parlamentoya sunulup ardından Ulusal Parlamento Dış Politika Komitesi kabul edilen önerge, Başta Türkiye olmak üzere Suriye’de uluslararası hukuku ihlal eden bütün güçlere Suriye topraklarından çekilme çağrısı da yapıyor. Yine önerge kapsamında İsviçre’nin Suriye’ye insani yardım sağlamada önemli rol almasını da öngörüyor.

Öte yandan konuya ilişkin açıklama yapan İsviçre Dış Politika Üyesi SP Ulusal Parlamento Milletvekili Carlo Sommaruga, önergenin kabul edilmesini önemli olduğunu ifade ederek, Türk devletinin uluslararası hukuku yok sayarak Suriye topraklarına girmesinin 7 yıldan beridir yaşanan şiddeti daha da artırdığına dikkat çekti.

SOMMARUGA: ULUSLARARASI HUKUK TÜRKİYE’YE SESSİZ KALMAMALI

Sommaruga, “Türk ordusunun uluslararası hukuku yok sayarak bir başka ülkenin toprağına girmesi kabul edilemez. Uluslararası hukuk ihlal edilemez, bunun koruyucusu devletler buna bağlı olmalı” dedi.

İsviçre ve BM’nin aralarında Kürtlerinde olduğu çatışmanın tarafları ile barışın sağlanması için siyasi çözümü sağlamasına öncülük etmesi gerektiğini ifade eden Sommaruga, İsviçre’nin bu konuda yeterince gücünün ve alanın olduğunu söyledi. Sommaruga, “Çatışmanın bütün taraflarına uluslararası hukuka karşı sorumlukları hatırlatılmalıdır” dedi.