İtalya’da hükümet krizi tavizlerle çözüldü

İtalya’da son bir haftadır krize dönüşen koalisyon hükümeti, ‘anti sistem’ partilerinin kabineyi AB yanlısı bazı bakanlarla yenilemesi sonunda nihayet kurularak, onandı.

4 Mart’ta seçimlerin yapıldığı İtalya’da Avrupa Birliği (AB) karşıtı politikalarıyla öne çıkan 5 Yıldız Hareketi (M5) ile Kuzey Ligi’nin (Lega Nord) koalisyon hükümeti nihayet Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella tarafından onaylandı.

İki partinin geçtiğimiz hafta önerdikleri ancak Euro karşıtı Paolo Savona’yı Ekonomi Bakanı olarak önerdikleri Giuseppe Conte başbakanlığındaki hükümet kabinesi, Mattarella tarafından geri çevrilmişti. Mattarella, önümüzdeki yılın başında erken seçim yapılmak üzere Carlo Cottarelli başbakanlığında teknik bir hükümet kurulması için görevlendirme yapmıştı.

Ancak henüz yeni çıkılan seçimlerde çoğunluğu yakalayan M5 ve Kuzey Ligi’nin hükümetinin reddedilmesi tepki çekmişti.

CONTE BAŞBAKANLIĞINDA YENİ KABİNE AB YANLISI BAKANLARLA YENİLENDİ 

Bunun üzerine dün akşam saatlerinde varılan uzlaşma gereği Carlo Cottarelli Cumhurbaşkanı’na çıkarak, görevi iade etti. Cumhurbaşkanı, M5 ve Kuzey Ligi’nin başbakanlık için önerdiği Giuseppe Conte’nin değiştirilen kabinesini de onayladı.

Ancak kabinede dikkat çeken bir değişiklik yapıldı. Cottarelli’nin reddettiği Euro karşıtı Ekonomi Bakanı Paolo Savona’nın yerine Ekonomi ve Maliye Bakanı olarak AB ve Euro yanlısı tavrıyla bilinen Giovanni Tria getirildi.

BÜTÇE PLANLARI VE AB KARŞITI EKONOMİ BAKANI ‘ENDİŞELENDİRMİŞTİ’

İtalya’da ilki geçtiğimiz hafta açıklanan M5-Kuzey Ligi koalisyonunun toplamda 250 milyar Euro’yu bulan ek bütçe harcamaları Euro Bölgesi’ni ve AB’yi endişelendirmişti. Ekonomik krizden yeni çıkan İtalya’nın bu denli bir bütçeyi kaldıramayacağını savunan kesimlerin başında AB, Euro  Bölgesi ve Cumhurbaşkanı Cottarelli geliyordu.

İki partinin geçtiğimiz hafta Ekonomi Bakanı olarak önerdikleri ekonomist Paolo Savona, AB’yi bir ‘Alman hapishanesine’ benzetmişti. Savona, Euro’ya karşı bir ‘B planını’ savunuyordu. Buna rağmen Savona, dün onaylanan yeni kabinede Avrupa Birliği Bakanı olarak görevlendirildi.

Yeni hükümette Dışişleri Bakanı olarak ise yine AB’ye desteğiyle bilinen eski AB Bakanı Enzo Moavero Milanesi getirildi.