İtalya’da sağ popülistler M5S ile koalisyona hazır

İtalya’da 4 Mart’ta yapılan genel seçimlerin galipleri 5 Yıldız Hareketi (M5S) ile aşırı sağcı Kuzey Ligi arasında koalisyon seçeneği de gündemde.

4 Mart’ta yapılan seçimlerde birinci olan sağ ittifakın adayı ve Kuzey Ligi adlı partinin lideri Matteo Salvini, M5S ile koalisyon görüşmelerine hazır olduğunu duyurdu. Salvini, halen iktidarda olan Demokrat Parti dışındaki tüm partilerle koalisyonu düşünebileceklerinin de altını çizdi.

M5S lideri Luigi di Maio ise, koalisyon amacıyla diğer partilerle görüşmeye hazır olduklarını ilan etti. Di Maio, partisinin ‘kimle görüşmekten’ ziyade ‘neyi görüşeceğini’ önemsediğinin altını çizdi.

4 Mart’ta yapılan seçimlerde eski Başbakan Matteo Renzi’nin başında olduğu Demokrat Parti ve merkez sol listesi yüzde 22 civarındaki bir oyla tarihi bir yenilgi almıştı. Sistem karşıtı söylemlerle öne çıkan M5S ise, yüzde 32’nin üzerindeki oy oranıyla partiler bazında birinci olmayı başarmştı.

Kuzey Ligi ile eski başbakanlardan Sylvio Berlusconi’nin Forza Italia adlı partisinin dahil olduğu sağ ittifak ise yüzde 37 oy oranıyla birinci güç olmuştu.

Partiler bazında M5S’nin 630 üyeli Temsilciler Meclisi’nde 222, Kuzey Ligi’nin 127 sandalyesi bulunuyor. İki partinin 315 üyeli Senato’daki toplam sandalye sayısı ise 170.