İtalya'dan 450 mülteciye izin çıktı

Akdeniz açıklarında kurtarılan ve İtalya ile Malta arasında krize sebep 450 mülteci Sicilya’da karaya çıkmasına izin verildi.

Mülteciler geçtiğimiz günlerde Avrupa Birliği’nin sınır koruma teşkilatı Frontex ve İtalyan sınır polisine ait gemilerce kurtarılmıştı. Ancak Libya'dan demir alan bir gemide bulunan mülteciler hangi ülkede karaya çıkacağı Malta ve İtalya arasında krize neden olmuştu.

İtalya'nın mültecilerin Sicilya adasında karaya çıkmasına izin vermesine ilişkin kararı; Almanya, Fransa, Malta, İspanya ve Portekiz'in söz konusu mülteci adaylarının bir kısmını almaya yanaşmasının ardından geldi. Bu ülkeler 50'şer sığınmacı almayı kabul etti. İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, Cumartesi günü 27 Avrupa Birliği ülkesine mektup yazarak, mülteciler konusunda Birlik üyesi diğer ülkelere yönelik sorumluluk alma çağrısında bulunmuştu.

Ülkelerin kabul kararı üzerine İtalyan Başbakan Facebook hesabından yapmış olduğu paylaşımda “Avrupa’dan her zaman beklediğimiz dayanışma ve sorumluluk budur ve son Avrupa Konseyi zirvesinde varılan kararlar şimdi gerçeğe dönüşüyor” dedi.

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez 50 mülteci kabul edeceklerini Twitter üzerinden duyururken, "göçmen akınına karşı çözüm sunmadaki kararlılıklarını ve insani trajediye karşı dayanışma gösterdiklerini” ifade etti. Almanya hükümet sözcüsünün yaptığı açıklamada "mülteci politikaları konusunda İtalya ile devam eden yoğun işbirliği kapsamında 50 mülteciyi almayı kabul ettiklerini” kaydetti. Çekya Başbakanı Andrej Babiş ise çağrıya olumsuz yanıt verdi. "Bu tür bir yaklaşım sadece insan ticareti yapanlara yarar ve onların gelirlerini artırır” diyen Babiş, ülkesine "hiçbir sığınmacı almayacaklarını" söyledi.

Uluslararası hukuk kuralları uyarınca güvenli olmayan bir ülkeden gelen mültecilerin aynı ülkeye geri gönderilmesi mümkün değil. Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler Libya'yı güvenli olmayan ülkeler arasında sınıflandırıyor.