İtalya mültecilere yardım ve uyum programlarını sınırlıyor

Aşırı sağcı Kuzey Ligi’nin (Lega Nord) İçişleri Bakanlığı’nı aldığı İtalya’da şimdi de mültecilere verilen para yardımlarının en az yüzde 50 oranında azaltılacağı ve entegrasyon politikalarından daha az yararlanacağı duyuruldu.

Göçmen karşıtı politikalarıyla bilinen İtalya İçişleri Bakanı Matteo Salvini, halen ülkede yaşayan 136 bin kadar ilticacıya verilen para yardımlarının azaltılacağını söyledi. Salvini, göç konusunda giderlerin azalacağını söylerken, daha fazla kontrollerin olacağının altını çizdi.

İtalyan medyasında yer alan haberlere göre, ilticacılara günlük ortalama 30 ila 35 euro olarak verilen ve kimi durumlarda 45 euroya yükselen yardımlar günlük 20 euroya düşürülecek.

İtalya’daki entegrasyon politikaları kapsamında henüz başvuruları kabul edilmemiş ilticacılara sunulan İtalyanca kursları ve mesleki eğitimler ise sadece oturum hakkı alanlara verilecek. Bu ise ilticacıların ortalama 2 yıl kadar hiçbir uyum programından yararlanmayacakları anlamına geliyor.

İtalyan hükümeti bu yönlü bir karar alırken, 2 hafta önce Birleşmiş Milletler (BM) tarafından mültecilerin sosyal güvenlik sistemlerinden yararlanmasını öngören bir karara da imza atmış olması dikkat çekiyor. Ancak söz konusu BM kararının bağlayıcılığı yok.

Hükümetin ilticacılara verilen yardımlar ve uyum programlarındaki kısıtlamalar üzerinden yıllık 3 milyar euro tasarruf edeceği savunuluyor.