İtalya yüzlerce mülteciyi daha gemide mahsur bırakacak

Son haftalarda yüzlerce mültecinin hayatını kaybettiği Akdeniz’deki bir mülteci gemisi daha içindeki yüzlerce kişiyle birlikte İtalya tarafından geri çevrildi.

İtalya’nın aşırı sağcı İçişleri Bakanı Matteo Salvini, Malta karasularında bulunan bir mülteci gemisinin ülkeye girişine izin vermeyeceklerini duyurdu.

İçerisinde 450 kadar mültecinin bulunduğu geminin menşei belirtilmezken, Salvini, geminin Malta karasularında bulunması nedeniyle İtalya’ya bırakılmayacağını kaydetti. Salvini, “Malta, insan kaçakçıları ve İtalya’nın ‘iyi insanları’ ve tüm dünya bilmeli ki, bu gemi bir İtalyan limanına giremez” diye konuştu.

İtalyan medyasında yer alan haberlerde ise, mülteci gemisinin Lampedusa adasına doğru yolda olduğu ve hangi kuruma ait olduğunun bilinmediğine yer verildi.

Bu yıl içinde Akdeniz üzerinden Avrupa ülkelerine gelmeye çalışan mültecilerin sayısı geçen yıla oranla 4 kat azalırken, ölümlerin sayısında ciddi artış yaşandı. Bu yılın ilk 6 ayında Akdeniz üzerinden Avrupa’ya gelen mültecilerin sayısı 46 bin civarında iken, geçen yılın aynı döneminde 100 binin üzerindeydi.

2017’nin ilk yarısında 2 bin 340 mülteci Akdeniz’de yaşamını yitirirken, bu yılın ilk 6 ayında bu sayı bin 400’ün üzerinde. Üstelik Temmuz ayının ilk 13 gününde yüzlerce mülteci hayatını kaybetti.