ITC, silahı bir çete grubu kurduğunu ittiraf etti!

Ankara rejiminin desteğindeki Irak Türkmen Cephesi (ITC) yöneticileri, ortaya çıkan belgelerden sonra özel bir şirket üzerinden 600 kişilik bir silahlı çete grubu kurduğunu itiraf etti.

Haziran ayında YNK Eski Irak Parlamenteri Şiwan Davudi ANF’ye yaptığı açıklamada Irak Türkmen Cephesi’nin Kerkük’te Savunma Şirketi adındaki bir şirkeke bağlı 600 kişilik silahlı çete grubu kurduğunu duyurmuştu.

Davudi, bu çete grubu içinde yer alanların Türk Genelkurmay Başkanlığı tarafından Ankara’da eğitildiğini ve çete grubu üyelerinin maaşlarının 400-700 dolar arasında olduğunu kaydetmişti.

YNK’li eski parlamenter ayrıca bu maaşların Türkiye tarafından ödendiğini belgeleri ile ortaya koymuştu.

Bunun Irak yasalarına aykırı olduğunu ifade eden Davudi, bu gruba ilişkin belgeleri Irak yetkili organlarına verdiğini de sözlerine eklemişti.

Şiwan Davudi’den sonra YNK Başkanlık Konseyi Üyesi ve Kerkük’ten Irak eski parlamenteri Xalit Şiwani de Davudi’nin açıklamalarını doğrulamıştı.

İTC’nin birçok yetkilisi ilkin bu bilgileri yalanlamıştı. Bu açıklamaları yapanlardan biri de halen Hewlêr Parlamentosunda Türkmen kontenjanından milletvekiliği yapan Aydın Maruf olarak dikkat çekiyor.

Pazar günü konuya ilişkin bir açıklama yapan Irak Türkmen Cephesi Sözcülerinden Ali Müfit, belgelerle ortaya konulan çete grubunu itiraf etti.

Müfti, neden böyle bir çete grubunu kurduklarını şu ifadelerle gerekçelendirdi: “Türkmenlerin 16 Ekim olaylarından önce böyle bir talepleri vardı. Bilindiği gibi Türkmen Heşdi Şabi’ler Kerkük dışındalar. Söz edilen güç ise özel bir firmaya bağlı. Bu firmanın görevi de Kerkük’teki Türkmenleri korumaya yöneliktir.”

YNK Kerkük Teşkilatı ikinci sorumsulu Cemal Şıkur, Müfti’nin açıklamalarına tepki göstererek, sözkonusu gücün kent için tehlikeli olduğunu kaydetti.

Şıkur, “Resmi güvenlik güçleri dışında kurulacak her güç milis gücü konumundadır. Bu tür güçler de kentte hizmet etmiyor. Bu nedenle tüm oluşumların Irak hükümeti bünyesindeki güvenlik güçleri bünyesinde yer almaları gerekiyor” dedi.

Kerkük’te, Irak ordusu, terörle mücadele ve federal polis gücünün yanı sıra Haşdi Şabi’ye ait 22 tugay ve teşkilatları bulunuyor. Haşdi Sünniler’in ise Kerkük’te 2 tugayı ve 3 tümeni var. Haşdi Şabi bünyesinde Şii Türkmenler’den oluşan 3 tümen bulunuyor.

Şii Türkmenler 16 Ekim olaylarında özellikle Kürdistan’ın bağımsızlık referandumunu destekleyen Türkmenlere karşı tavır alarak, kentten çıkmaları için baskı yaparken, Bağdat yanlısı Türkmenleri de korumakla kendilerini yükümlü görüyorlar.

Şiwan Davudi bu çete grubunu belgeleri ile deşifre ederek, yetkililere bildirirken, hükümet cephesinden henüz resmi bir açıklama gelmedi. Çete grubunun bağlı olduğu söylenen Savunma Şirketi Irak’ta resmi kurulan ancak askeri güç bulundurmak amacı olmayan bir şirket olarak dikkat çekiyor. İTC sözcüsünün bu itirafından sonra artık topun Irak’ın önünde olduğu belirtiliyor. Irak hükümetinin nasıl bir tavır alacağı henüz bilinmiyor.