İzlanda'da krizin mimarına kriz raporu yazdırılırsa!

İzlanda'daki krize ilişkin Finan Bakanlığınca görevlendirilip rapor hazırlayan, Hannes Holmsteinn Gissurarson, sorumlunun dış güçler ve muhalefet olduğunu öne sürdü.  

Finans Bakanı Bjarni Benediksson, Haziran 2014'te 2008 yılındaki krizin araştırılması için Siyaset Bilimi Profesörü Hannes Holmsteinn Gissurarson'u görevlendirildi.

İlginç olan ise hükûmetin raporu hazırlama görevini Gissurarson'a vermesiydi. 8 yıl İzlanda Merkez Bankası'nın yönetiminde yer alan Gissurarson, bankaların özelleşmesine yol açan sistem değişikliğinin mimarıydı. Bankaların özelleştirilmesi finans krizine neden olmuş ve İzlanda tarihinin en büyük krizini yaşamıştı.

Gissurarson, yeni açıkladığı raporunda finans krizinin sorumlusunun politikacılar ve büyük bankalar değil, dış güçler olduğunu savundu.

İNGİLTERE'NİN ÖZÜR DİLEMESİNİ İSTEDİ

ABD ve Avrupa Birliği'nin, büyük bankaların yardım taleplerini reddederek krizi derinleştirdiğini öne sürdü. Örnek olarak da İngiltere'nin İzlanda devletine ait iki banka dışındaki tüm bankaları iflastan kurtarmasını gösterdi.

İngiltere'nin İzlanda'yı terörist olarak damgalamasının da büyük yıkımlara yol açtığını söyleyen Gissurarson, İngiltere'nin İzlanda'dan özür dilemesini istedi.

MUHALEFET DE SUÇLANDI

Gissuarsson, muhalefette bulunan sosyal demokratları da krizin sorumlularından gösterdi.

Kjarninn gazetesi Baş Redaktörü Snaer Juliusson, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Gissuarsson'un bankaların üst düzeydeki şeflerinin suçlarını gizlemeye çalıştığını ve tarihi çarpıtarak yeniden yazdığını söyledi.

Sosyal Demokrat Parti Milletvekili Gudmundur Andri Thorsson, önceki gün parlamentoda yaptığı konuşmada, krizden dersler çıkarmanın önemli olduğunu ama krize neden olanlardan birinin hazırladığı raporun böylesi bir özelliği olmadığını dile getirdi.

HÜKÛMET İSTİFA ETMEK ZORUNDA KALMIŞTI

Ekonomisini büyük oranda finans sektörüne bağlayan ve bankaları özelleştiren İzlanda, küresel finans krizinden en fazla etkilenen ülke olmuş ve üç büyük bankası iflas etmişti.

On binlerce kişinin katıldığı kitlesel gösterilerden sonra hükûmet istifa etmek zorunda kalmıştı.