Önemli bir DAİŞ’li Polonya’da yakalandı, adres yine Türkiye!

Fransa’nın başkenti Paris’te 2015’te gerçekleşen katliamın planlayıcısı Abdulhamid Abaaud’un muhbiri olarak değerlendirilen bir kişi Polonya’da yakalandı. Murad T isimli kişi Abaaud ile Türkiye’de buluşmuştu.

Fas kökenli Murad T. Polonya’da yakalandı. Polonya savcılığı, “Soruşturma sırasında zanlı Murad T’nin Aralık 2014’den Eylül 2016’ya kadar, İslam Devleti olarak adlandırılan uluslararası terörist bir örgüt olan, silahlı bir organize suç grubuna katıldığı tespit edildi” denildi. Polonya medyasıan göre Murad T. bundan 18 ay önce gözaltına alındı.

Polonya savcılığı da Fas’ın Casablanca kentinde doğan 28 yaşındaki Murat T’nin 5 Eylül 2016’ta gözaltına alındığını açıkladı. Hakkındaki iddianame ülkenin güneyindeki Katowice bölgesel mahkemesine gönderildi. Murad T. 6 aydan 8 yıla varan hapis cezalarına çarptırılabilir.

Savcılığa göre Murad T., Abdulhamid Abaaud’un muhbiri ve keşifçisiydi. 130 kişinin hayatını kaybettiği 13 Kasım 2015’teki Paris katliamının beyni olarak değerlendirilen Abaaud , 18 Kasım’da Paris’te bir operasyonda öldürülmüştü.

Murad T’nin özellikle 2014 sonunda Türkiye’nin Edirne kentinde Abaaud ile gerçekleşen bir buluşmaya katıldığı belirtiliyor. Bu görüşmeye 15 Ocak 2015’te Belçika’nın Verviers kentinde öldürülen iki DAİŞ’li Sufian Amghar ve Khalid Ben Larbi de katılmıştı.

Avrupa'da son yıllarda gerçekleşen saldırıların çoğunda yer alan kişilerin Türkiye'den Avrupa'ya geçtikleri belirlenmişti. 

Zanlının kendisini Suriyeli bir çocuk olarak tanıttığı ve çok sayıda sahte kimlik kullandığı belirlendi. Savcılığa göre Avusturya, Yunanistan ve Macaristan gibi Avrupa Birliği’nin bir çok ülkesinin yanısıra Sırbistan ve Türkiye’de kaldı.

Savcılık Murad T’nin telefonunda patlayıcı madde yapma planları ile potansiyel hedeflerin bulunduğunu kaydetti.