Şam ve ittifaklarından 'DAİŞ-El Nusra' itirafı

Suriye ordusunun, Şam’ın güneyindeki bölgelerde DAİŞ ve El Nusra çeteleri dahil bazı grupların tahliyesi için anlaşmaya vardığı bildirildi.

Rus haber ajansının Suriyeli askeri bir kaynağa dayandırdığı haberine göre, Suriye ordusu bazı silahlı gruplarla tahliye konusunda anlaşmaya vardı.

Askeri kaynak, "El Hac el Esved'de ateşkes konusunda anlaşma sağlandı. Anlaşma, IŞİD (DAİŞ) militanlarının el Badiye el Şarkiya bölgesine, Nusra militanlarının İdlib'e tahliye edilmesini öngörüyor" dedi.

Silahlı diğer kişilerin yasal statülerini bizzat kendilerinin belirleme hakkına sahip olduğunu iddia eden kaynak, "Batı Guta'ya bağlı Yilda Babila ve Beyt Sahm'daki militanlar ya kalacaklar ya da kalıcı olarak gidecekler" diye ekledi.

Kaynak, anlaşmanın silahlı grupların tüm hususları onaylamasının ardından yürürlüğe gireceğini söyledi.

Aynı Rus medyası, özellikle Rakka’yı özgürleştirme hamlesi sırasında DAİŞ çeteleri ile anlaşma sağlandığını iddia ederek, yoğun bir anti-propaganda faaliyeti yürütüyordu. Bu kez, Rusya’nın desteğindeki rejimin El DAİŞ ve El Nusra gibi çetelerle anlaşma yapmasını bir “başarı öyküsü” olarak duyurulması dikkat çekti.

ŞAM BÖLGESİ TAMAMEN KONTROL ALTINA ALINMAK ÜZERE

Şam rejimi günlerdir başkentin güneyindeki Yarmuk Filistinkampı ve Hac el Ewsed mahallesini yoğun top atışına tutuyor. AFP’de yer alan bir habere göre çeteler de komşu mahallelere top atışları yaparak, sivillerin ölümüne yol açtı. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, rejimin “tahliyeler konusundaki görüşmelerin başarısızlıkla sonuçlanması” ardından DAİŞ üzerindeki baskıyı arttırdığını bildirdi. Buradaki çetelerin yenilgisi ile Şam rejimi başkent ve çevresini 2012’den bu yana ilk kez tam kontrol altına almış olacak.

QALAMUN BÖLGESİNDE TAHLİYELER BAŞLADI

Bu arada bir tahliye haberi de Şam’ın kuzey doğusunda geldi. Sputnik haber ajansında “militan” olarak geçen silahlı gruplar ve çeteler, Sana haber ajansında “teröristler ve aileleri” olarak yer aldı. Suriye resmi haber ajansında göre, Doğu Qalamun’daki Ruheba, Nasıriye ve Cerud’dan tahliyeler konusunda yapılan anlaşma kapsamında “teröristler ve ailelerini taşıyan otobüsler Ruheba’dan ayrıldı.” Tahliyelerin Suriye’nin kuzeyine doğru yapıldığı belirtildi.

Ruheba, Şam’ın 60 kilometre kuzey doğusunda yer alırken, diğer iki yerleşim birimi bir kaç kilometre daha kuzeyde bulunuyor.

Devlet televizyonu da, Ruheba’dan otobüslerin ayrıldığını gösteren görüntüler yayınlandı. Devlet televizyonuna göre bu anlaşma “3.200 terörist ve ailelerini” ilgilendiriyor.

1.500 ÇETE MENSUBU CERABLUS’A TAŞINDI

Suriye rejimi 14 Nisan günü yaptığı açıklamada Şam kapılarındaki Doğu Guta bölgesini de tamamen geri aldıklarını bildirmişti. Bu operasyon yaklaşık iki ay sürmüştü. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne göre rejimin bombardımanlarında 1700 sivil öldü. Daha sonra yapılan anlaşmalar kapsamında onbinlerce çete mensubu ve siviller bölgeden çıkmışlardı.

AFP’ye göre bu hafta içerisinde ayrıca 1.500 silahlı grup mensubu ve 3.500 sivil, Şam’ın 50 kilometre kuzey doğusundaki Dumeyr kentinden, Türk işgalindeki Cerablus’a tahliye edildi.