Şehirlerdeki egzoz salınımları bilinenden daha da ölümcül

ARD televizyonunda yayınlanan Report Mainz adlı programda verilen bir araştırmaya göre, Avrupa’da izin verilen azot dioksit oranlarının çok altındaki düzeylerdeki egzoz salınımları dahi ölümcül hastalıklara yol açacak düzeyde.

Federal Çevre Dairesi (UBA) tarafından hazırlanan araştırmaya göre, sadece Almanya’da her yıl 6 bini aşkın kişi azot dioksit salınımlarının yol açtığı kalp ve damar hastalıklarından yaşamını yitiriyor.

Araştırmada kentlerdeki azot dioksitin büyük oranda dizel motorlu araçlar tarafından salındığı belirtilirken, uzun süre maruz kalınması durumunda ölümcül hastalıklara yol açabiliyor.

Avrupa Birliği (AB) tarafından izin verilen salınım miktarının bir metreküpte 40 mikrogram olduğu hatırlatılan araştırmada, metreküpte 10 mikrogram azot dioksit olan havanın uzun süre solunmasının dahi hastalıklara yol açtığına dikkat çekildi. Ayrıca bu durum erken ölümlere de yol açabiliyor.

Hastalıklara yol açabilecek düzeyde azod dioksit birikmesinin kırsal kesimlerde de görülebileceği savunulan araştırmada, başka hastalıkların da bu kirlilikten kaynaklanabileceği kaydedildi. Buna göre, uzun süre azot dioksite maruz kalınması nedeniyle inme, akciğer hastalıkları, astım, kronik obstrüktif akciğer hastalığı veya diyabet gibi hastalıklar ortaya çıkabiliyor ya da var olan bu tür hastalıklar daha da ağırlaşabiliyor.