Şili’de orman yangınları: Ölü sayısı 112’ye yükseldi

Şili'nin orta kesiminde yer alan Valparaiso turizm bölgesini kasıp kavuran şiddetli yangınlar en az 112 can aldı. Ölü sayısının artabileceği belirtiliyor.

Ülkenin orta kesimlerinde bulunun kıyı turizm bölgesinde tüm yerleşim alanları yandı. Yaklaşık 26 bin hektarlık alan küle döndü.

Ulusal Afet Önleme ve Müdahale Servisi'ne (Senapred) göre, yaklaşık 1.400 itfaiyeci ve 1.300 asker ve gönüllü, dördüncü gün boyunca ülkenin merkezinde ve güneyinde onlarca yangınla mücadele etmeye hazırlanıyor.

İçişleri Bakanlığı sözcüsü Manuel Monsalve pazar akşamı düzenlediği basın toplantısında "Adli tıptan aldığımız bilgilere göre 112 kişinin öldüğünü ve 32 cesedin teşhis edildiğini söylemek zorundayız" dedi.

Bakan, itfaiyecilerin halen 40 civarında aktif yangınla mücadele ettiğini sözlerine ekledi.

Pazar günü erken saatlerde Cumhurbaşkanı Gabriel Boric, bilançonun ağırlaşacağını belirterek, “Önemli ölçüde artacağını biliyoruz" uyarısında bulunmuştu. Boric, tüm ölümlerin kaydedildiği Valparaiso bölgesindeki Viña del Mar'ın eteklerinde yer alan Quilpué'ye yaptığı ziyaret sırasında bu ifadeleri kullandı.

Sahil beldesi Viña del Mar'ın belediye başkanı Macarena Ripamonti ve Valparaíso bölgesinin valisi Rodrigo Mundaca, yüzlerce kişinin kayıp olduğunun bildirildiğini söyledi.

Katolik dünyasının lideri Papa Francis Pazar günü Roma'da Angelus duasından sonra "Şili'deki yıkıcı yangınlarda ölenler ve yaralananlar için" dua edilmesi çağrısında bulundu.

Avrupa diplomasisinin başındaki isim Josep Borrell X'te yaptığı açıklamada Avrupa Birliği'nin "bu zor zamanda yardıma hazır olduğunu" belirterek "bu yıkıcı yangınlar (...) bize kuraklık ve iklimin tahribatını hatırlatıyor" dedi.

Fransa Dışişleri Bakanlığı da X'te yaptığı açıklamada "Fransa, ülkeyi kasıp kavuran yangınlar karşısında Şili hükümeti ve halkıyla tam dayanışma içinde olduğunu ifade eder" ve "yardım sağlamaya hazırdır" dedi.

Çarşamba gününden bu yana Şili'nin orta kesimlerinde ve başkent Santiago'da sıcaklık 40 dereceye yaklaşıyor. El Niño iklim fenomeninden kaynaklanan bu sıcak hava dalgası şu anda yaz mevsiminin zirvesinde Latin Amerika'nın güney konisini etkiliyor ve küresel ısınmanın şiddetlendirdiği orman yangınlarına neden oluyor.

Şili ve Kolombiya'nın ardından sıcak hava dalgası önümüzdeki günlerde Arjantin, Paraguay ve Brezilya'yı da tehdit ediyor.