AB Cuma günü olağanüstü toplanacak: Konu Ankara

Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları, Cuma günü Türkiye ve Belarus gündemiyle olağanüstü toplanacak.

AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Twitter üzerinde yaptığı açıklamada, Belarus’taki tartışmalı cumhurbaşkanlığı seçimleri ve Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de çıkardığı krizden doğan endişeler nedeniyle olağanüstü bir Konsey toplantısına çağıracağını bildirdi.

Toplantının Cuma günü öğleden sonrası için öngörüldüğü belirtildi. Borrell, “Acil sorunları tartışacağız” diyerek, ele alınacak konuların Doğu Akdeniz’deki durum, Belarus’taki seçimler ve Lübnan’daki gelişmeler olduğunu belirtti.

Özellikle Yunanistan Salı günü yaptığı açıklamada Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki barışı tehdit ettiğini belirterek, Avrupa Birliği’ni acil bir zirve yapmaya çağırmıştı.

Türkiye hafta başında savaş gemileri eşliğinde sondaj gemisini yakıt aramak için Doğu Akdeniz’e göndermişti. Türkiye’nin özellikle Kıbrıs açıklarındaki yasadışı sondaj faaliyetleri, aylardır gerilim kaynağı oluyor.

Avrupa Birliği de bu faaliyetleri illegal olarak değerlendirirken, sondaj faaliyetlerine doğrudan karışan kişi ve kurumları hedefleyen bir yaptırım çerçevesi oluşturdu.

Avrupa Birliği, Pazar günü Belarus’ta yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin de “ne özgür ne de adil” olmadığını belirterek yaptırım uyarısında bulundu.