AB’de Yahudi düşmanlığı: Abartılar ve önyargılar revaçta

CNN tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde her dört kişiden biri Yahudiler hakkında abartılı bilgilere dayalı önyargılara sahip.

Fransa, Almanya, Büyük Britanya, İsveç, Avusturya, Polonya ve Macaristan’da 7 bini aşkın kişiyle görüşülerek yapılan araştırmada, anti-semitizm (Yahudi düşmanlığı) olgusu irdelendi.

İŞ VE MALİ HAYATI YÖNETTİKLERİ DÜŞÜNÜLÜYOR!

Yahudilerin iş ve mali hayatta ‘oldukça etkili’ olduklarını ve dünyadaki çatışmalarda paylarını olduklarını düşünenlerin oranı dörtte bire ulaşıyor.

Dünyadaki veya ülkelerindeki Yahudi nüfusunu gerçekte olduğundan çok daha fazla tahmin eden deneklerin oranı üçte ikiye ulaşıyor. Ancak Yahudiler hakkında abartılı tahminlerde bulunanların neredeyse tümü, hayatında hiçbir Yahudi tanımadığını da itiraf ediyor.

GERÇEKTEKİNDEN 100 KAT DAHA FAZLA NÜFUSA SAHİPLER!

Araştırmaya göre, aşırı sağcı ve popülist politikalarıyla bilinen Viktor Orban’ın başbakanlık yaptığı Macaristan’da her dört kişiden biri, Yahudilerin dünya nüfusunun beşte birinden fazlasını oluşturduğunu düşünüyor. Bu oran Büyük Britanya’da yüzde 20’lere ulaşıyor. Oysa Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre 8 milyara yaklaşan dünya nüfusunun sadece yüzde 0,2’si Yahudi.

YAHUDİ VE MÜSLÜMAN DÜŞMANLIĞI

Aynı araştırmaya göre Avrupa ülkelerinde kendisini ‘Anti-semitist’ olarak tanımlayanların oranı yüzde 10’u buluyor. Katılımcıların yüzde 37’si ise, İslam dinine mensup bireyleri benimsemediğini belirtiyor.

HOLOCAUST HAFIZALARDAN SİLİNİYOR

Araştırmada dikkat çeken bir diğer nokta ise, Avrupalılar arasında bizzat kendi ülkelerinde yaşanan Yahudi Soykırımı’na dair bilgisizlik.

İkinci Dünya Savaşı sırasında 6 milyona yakın Yahudinin katledildiği soykırım (Holocaust) hakkında hiçbir bilgisi olmayanların oranı dikkat çekiyor. Avrupalıların yarısına yakını Holocaust hakkında ‘çok az bilgisi olduğunu’ beyan etmiş.

Araştırmanın yapıldığı ülkelerden Fransa’da 18-34 yaş arası gençlerin beşte biri, Holocaust’u hayatında hiç duymadığını da itiraf ediyor.