AB’den ABD’ye: İran’la nükleer anlaşmasının alternatifi yok!

AB, İran’la yapılan ve ABD Başkanı Donald Trump’ın geri çekilme kararı aldığı nükleer anlaşmasının ‘alternatifinin olmadığı’ uyarısında bulundu.

Avrupa Birliği (AB) Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Komiseri Federica Mogherini, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından İran’la yapılan 2015 nükleer anlaşmasının yenilenmesi için ağır şartlar getirilmesini eleştirdi.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun sözlerini değerlendiren Mogherini, anlaşmadan geri çekilme kararının bölgenin güvenliğine katkısının ne olduğunun anlaşılamadığını vurguladı.

Joint Comprehensive Plan of Action – JCPOA veya ortak geniş aksiyon planı olarak adlandırılan anlaşmanın alternatifinin olmadığını savunan Mogherini, ABD’nin geri çekilme kararının İran’ı etkilemeye faydasının olmadığını dile getirdi.

ABD Başkanı Donald Trump, 20 ay süren müzakereler sonrasında Temmuz 2015’te imzalanan anlaşmayı ‘kötü’ olarak nitelendirmişti.

İran’ın nükleer tesislerini uluslararası denetçilere açması karşılığında yaptırımların kaldırılmasını öngören anlaşmaya Almanya, Britanya, Fransa, Çin ve Rusya da taraf idi.