AB’den Ukrayna’ya 50 milyar euroluk mali yardıma onay

Daha önce Macaristan Başbakanı Viktor Orban tarafından bloke edilen AB bütçesinin bir parçası olarak Ukrayna'yı dört yıl boyunca destekleyecek ek bir zarf üzerinde anlaşmaya varıldı.

Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel'in perşembe günü yaptığı açıklamaya göre 27 AB ülkesi, daha önce Macaristan Başbakanı Viktor Orban tarafından bloke edilen Ukrayna'ya yönelik dört yıllık 50 milyar dolarlık yardım paketi üzerinde anlaşmaya vardı.

Brüksel’deki olağanüstü Avrupa zirvesinin başlangıcında X üzerinde açıklamada bulunan Michel, "27 liderin tamamı, AB bütçesinin bir parçası olarak Ukrayna'yı desteklemek üzere 50 milyar euroluk ek bir zarf üzerinde anlaşmaya varmıştır. Bu anlaşma Ukrayna için istikrarlı, öngörülebilir ve uzun vadeli finansmanı garanti ediyor" dedi.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen anlaşmayı "Avrupa için iyi bir gün" olarak değerlendirdi.  

Varılan uzlaşma, birçok yılı kapsayan bu Avrupa bütçesinin uygulanmasını incelemek üzere iki yıl içinde bir devlet ya da hükümet başkanları zirvesinin toplanmasını öngörüyor.

Avrupa'nın Ukrayna'ya yapacağı yardım (33 milyar kredi ve 17 milyar hibe) 2027 yılına kadar uzatılan AB bütçesine dahil edildi.

ABD'nin yardım paketi Kongre'de bloke edilmişken, Kiev'in ekonomisini ayakta tutmak için bu desteğe şiddetle ihtiyaç duyuyor.

Estonya Başbakanı Kaja Kallas, "Bu, Ukrayna'ya AB'nin uzun vadede, zafere kadar arkanızda durduğuna dair önemli bir işarettir" dedi.

Perşembe günü Ukrayna başbakanı, Macaristan'ın vetosunun kaldırılmasının ardından Avrupa Birliği'nin Ukrayna'ya 50 milyar euroluk yardımda bulunmasını memnuniyetle karşıladı ve Kiev bunu Rusya'ya karşı kazanılacak "ortak zafere" bir "katkı" olarak değerlendirdi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, AB-27'nin yardım konusunda anlaşmaya varmasını "Avrupa Birliği'nin güçlü birliğinin bir başka kanıtı" olarak memnuniyetle karşıladı.

Zelenskiy, bu yardımın Rus işgali karşısında Kiev'e "en az askeri yardım kadar önemli olan uzun vadeli ekonomik ve mali istikrarı güçlendireceğini" sözlerine ekledi.