AB genelinde yeni ehliyet kuralları getiriliyor

Avrupa Parlamentosu'nun 220'ye karşı 372 oy ve 43 çekimser oyla kabul ettiği taslak düzenlemeye göre, bir AB ülkesinde ehliyet hakkını kaybeden sürücüler artık başka bir ülkede araç kullanamayacak.

Mevcut durumda, bir sürücünün ehliyeti veren ülke dışında bir AB ülkesinde trafik suçu işlemesi sonucunda ehliyetini kaybetmesi halinde, çoğu durumda ceza sadece suçun işlendiği ülkede uygulanıyor. Avrupa Birliği'nin geri kalanında herhangi bir kısıtlama getirilmiyor.

AP’de salı günü yapılan oylamada kabul edilen taslak düzenleme, bir AB ülkesinde ehliyet hakkını kaybeden sürücülerin başka bir ülkede araç kullanmasının yasaklanmasını öngörüyor.

Avrupa Parlamentosu üyeleri ayrıca geçerli bir ehliyet olmadan araç kullanmanın, alkollü araç kullanma ya da ölümlü trafik kazaları gibi ciddi karayolu trafik suçları listesine eklenmesini ve bunun da sürüş yasakları konusunda bilgi alışverişini tetiklemesini öneriyor.

Avrupa Konseyi Üye Devletleri ise henüz bu konuda kendi pozisyonlarını henüz belirlemiş durumda değil.

Bu nedenle önümüzdeki haziran ayında yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimleri ardından bu yasa üzerinde çalışmaya devam edilmesi gerekecek.

Taslaktaki tedbirler, AB'de karayolu güvenliğine ilişkin daha geniş bir paketin parçası olurken, ehliyet almak ve yenilemek için tıbbi muayenelerin getirilmesi olasılığı halen tartışılmaya devam ediyor. Avrupa Parlamentosu'nun bu ayın sonlarına doğru bu konuyu oylaması bekleniyor.