AB ile Londra arasında anlaşma tasarısı hazırlandı

Avrupalı ve İngiliz müzakereciler, bir anlaşma tasarısı hazırladılar. Tasarı Çarşamba günü Bakanlar Konseyi toplantısında ele alınacak.

Brexit üzerine hazırlanan anlaşma tasarısı, İngiliz ve Avrupalı müzakereciler tarafından sonuca bağlandı.

İngiliz hükümeti tarafından yapılan açıklamaya göre anlaşma projesi, Çarşamba günü saat 14.00’te Bakanlar Kurulu tarafından incelenecek. Bakanlar ayrıca bundan sonraki aşamalar için de karar verecek.

Başbakan Theresa May’ın, Salı akşamından itibaren bakanları ile görüşmeler yapacağı bildirildi.

Eğer, hükümet projesi onaylarsa yıl sonundan önce İngiliz Parlamentosu’nun da onayına sunulacak.

Avrupa Komisyonu, Avrupalı müzakereci Michel Barnier ve Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claud Juncker’den henüz anlaşmaya ilişkin bir doğrulama gelmedi.

Le Monde gazetesine konuşan Avrupalı diplomatik bir kaynak, anlaşmanın teknik düzeyde olduğunu söylerken ihtiyatlı konuştu. Sözkonusu kaynak, “Henüz engellerin sonuna gelmedik” dedi.

Anlaşmanın, Kuzey İrlanda ile İrlanda Cumhuriyeti arasındaki sınıra geri dönüşten kaçınmak için bir çözüm içerdiği belirtiliyor. Tasarı ayrıca Gümrük Birliği’nde Birleşik Krallığı’n kalması etrafında şekilleniyor. Müzakereci Michel Barnier, dönemin son derece hassas olduğuna dikkat çekerek, en ufak bir açıklamanın süreci tersyüz edebileceği konusunda uyardı.