AB’nin iki büyük ülkesinde yüz binlerce evsiz

1,5 aydan bu yana Sarı Yelekliler eylemleriyle gündemde olan Fransa’da yüz binlerce kişi evsiz iken, son bir yılda en az 400 evsizin sokakta yaşamını yitirdiği bildiriliyor.

AB’nin en büyük ülkesi Almanya’da da on binlerce evsiz sokaklarda yaşama tutunmaya çalışırken, 800 bini aşkın kişi ise yakınlarının yanında veya barınma merkezlerinde yer bulabiliyor.

‘Sokakta Ölenler’ bir kolektif tarafından yapılan sayımlara göre, her yıl yüzlerce evsiz sokakta yaşamını yitiriyor.

2017 yılında 511 evsizin yaşadığı zor şartlar nedeniyle erken öldüğüne dikkat çekilen verilere göre, 2018’de ise evsiz bireylerin en az 433’ü hayatını kaybetti. Bu rakamlar sadece Aralık 2018 ortalarına kadar meydana gelen ölümleri içeriyor.

Kendine ait bir barınağı olmadığı halde sokakta veya geçici olarak yardım kuruluşlarınca ev olanağı tanınan bireylerin sayısı 140 binin üzerinde tahmin ediliyor. Sokakta Ölenler Kolektifi’ne göre, geçtiğimiz yıl sokakta hayatını kaybeden evsizler arasındaki en genç kişi sadece 16 yaşındaydı.

Kolektife göre, 2017 yılında yaşamını yitiren en genç evsiz ise, sadece 2 aylık bir bebekti. Yaşam koşullarından dolayı erken ölen evsizlerin yaş ortalaması 48,5 iken, 2017’de bu ortalama 49 idi. Yani evsizlerin yaş ortalaması düştükçe, buna bağlı ölümlerde de ortalama düşüyor.

Fransa’nın yanı sıra Avrupa Birliği’nin (AB) hem nüfus hem de ekonomik olarak en büyük ülkesi Almanya’da da on binlerce kişi sokakta yaşıyor. Almanya’da bu sayı 50 binin üzerinde tahmin ediliyor.

Ancak bu rakamlar sadece sokakta yaşayan ve sadece geçici olarak barınma merkezlerinde yer bulabilen kişileri kapsıyor. Toplamda Almanya’da 860 bin civarında kişinin sokakta veya başkalarına ait evlerde yaşadığı tahmin ediliyor. Bu kişilerin yarısına yakınını ise mülteciler oluşturuyor.