AB ve BM’den Talibanlarla müzakere çağrısı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Afgan hükümeti ve Talibanları doğrudan barış müzakereleri başlatmaya çağırdı. Afgan Cumhurbaşkanı da 12 kişilik bir müzakere heyeti kurdu.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in açıklaması Cenevre’de Afganistan üzerine düzenlenen bir bakan toplantısında okundu. Guterres, “siyasi bir çözüm bulmanın hiç olmadığı kadar aciliyet arz ettiğini” söyledi.

BM Genel Sekreteri, “Konuştuğumuz şu sırada, belki de Afgan hükümeti ile Talibanlar arasında doğrudan barış görüşmelerini başlatmak için nadir bir fırsatımız var. Bunu kaçırmamalıyız” dedi.

GANİ: YOL HARİTASI HAZIRLANDI

Cenevre’deki toplantının açılışına katılan Afgan Cumhurbaşkanı Eşref Gani de barış görüşmeleri için bir yol haritası hazırlandığını belirtti. Gani, “Bir barış anlaşmasına ulaşmak için gerekli organlar ve mekanizmaları hayata geçirdik” diye ekledi. Cumhurbaşkanı, Abdul Salam Rahimi öncülüğünde 12 kişilik bir müzakere heyetinin oluşturulduğunu da sözlerine ekledi.

Gani, “Afgan Talibanların da demokratik ve kapsayıcı bir topluma dahil olduğ bir barış anlaşması arıyoruz” şeklinde konuştu.

MOGHERİNİ: ZAMAN GELDİ

AB Dış Politika Şefi Federica Mogherini de Cenevre’de yaptığı konuşmada Afganistan’ın tarihinde kritik bir zamanda bulunduğunu belirterek, “Somut müzakerelere başlamak için zamanın geldiğini düşünüyoruz” dedi.

İSVİÇRE MÜZAKERELERİ AĞIRLAMAYA HAZIR

İsviçre Dışişleri Bakanı İgnazio Cassis, ülkesinin “tüm müzakere turlarını ağırlamaya hazır olduğunu” söyledi.

Talibanlar 2018 yılında güvenlik güçlerine yönelik saldırılarını arttırdı. ABD de paralel olarak Talibanlarla müzakereler yönünde çabalar geliştirdi.

ABD’NİN ÇABALARI

Taliban hareketi son aylarda Katar’da Amerikalı yetkililerle en az üç kez toplantıya davet edildi. Amerikan diplomasisi, bu doğrudan görüşmeleri ne doğruladı ne de yalanladı. ABD’nin Afganistan’da barış için görevlendirdiği Zalmay Halilzad, Kasım ortasında yaptığı bir açıklamada gelecek beş ay içerisinde bir anlaşma yapılmasını umut ettiğini belirtti. Halilzad, her iki tarafı Afganistan’ı siyasi çözüm ve uzlaşı yoluna koymak için örgütlenmeye çağırdı.