Abadi’nin görevden aldığı ‘danışman’ başbakan adayı gösterildi

Irak Başbakanı Haydar Abadi’nin görevden aldığı Ulusal Güvenlik Müteşarı ve Haşdi Şabi Başkanı Falih Feyaz, Nasır Koalisyonunun bazı yetkileri tarafından Başbakanlığa aday gösterildi.

Irak Başbakanı Haydar Abadi, dün Irak Ulusal Güvenlik Müsteşarı (MGK) ve Heşdi Şabi Başkanı Falih el-Feyaz’ı görevinden aldı. Abadi, el-Feyaz'ı 'siyasi konularda yandaşlık yaptığı' gerekçesiyle görevden aldığını açıklamıştı.

Abadi, Feyaz'ın güvenlik ve istihbarat yetkililerinin yasalara göre uyması gereken tarafsızlık ilkesi ile çeliştiğini belirtmişti.

BAKANLAR KURULU DA DESTEKLEDİ

Abadi tarafından el-Feyaz’ın görevden alınması Bakanlar Kurulu Divanı tarafından da yapılan bir açıklama ile desteklenmişti. Bakanlar Kurulu Divanı’ndan yapılan açıklamada, “Falih Feyaz’ın siyasi parti faaliyetlerine katılması ve siyasette aktif rol almak istemesi üzerine görevinden uzaklaştırılması kararı alındı. Falih Feyaz’ın yaptığı görevi siyaset ile örtüşmüyor. Karar, anayasaya uygundur. Nitekim anayasada güvenlik görevlilerinin siyasette aktif olarak yer almaması gerektiğine dair maddeler yer alıyor” denildi.

Fetih Koalisyonu ise konu ile ilgili yaptığı açıklamada, kararın anayasaya aykırı olduğu ve Abadi’nin güvenlik kurumlarında şahsi menfaatlerine göre hareket ettiği belirtilmişti.

NASIR KOALİSYONU'NDA ÇATLAK MI VAR?

Abadi’nin görevden aldığı Falih Feyaz, 24 saat geçmeden Nasır Koalisyonu içinden bazıları tarafından başbakanlığa aday gösterildi.

Nasır Koalisyonunun bazı üst düzey yetkilileri tarafından yapılan açıklamada, “Büyük bir desteğe sahip olan Falih Feyaz’ın, yeni hükûmette başbakanlık yapacak kapasite ve yeterlilikte olduğuna inanıyoruz” denildi.

Böyle bir çatlağın olması, Irak’ta kurulacak hükûmete de ciddi bir şekilde yansıyacak.