ABD: Çatışmalardan Azerbaycan sorumlu

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Erivan’a yaptığı ziyaret sırasında Ermenistan’a yönelik Azerbaycan’ın “illegal ve ölümcül saldırılarını” kınadı.

Nancy Pelosi, Erivan’da düzenlediği basın toplantısında Azerbaycan’ın sınırda yaşanan son çatışmaların sorumlusu olduğunu belirtti.

Pelosi, Ermenistan’ın kendileri için “özel bir öneme” sahip olduğunu belirterek, “Azerbaycan’ın Ermenistan topraklarına yaptığı yasadışı ve ölümcül saldırılara” tepki gösterdi.

17 Eylül’de ziyaretine başlan Pelosi, 19 Eylül’de Erivan’dan ayrıldı. Pelosi ziyareti sırasında Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile de görüşürken, soykırım anıtını da ziyaret etti.

Azerbaycan ise Pelosi’nin sözlerine tepki göstererek “temelsiz” olduğunu savundu.

Pelosi, Ermenistan’ın 1991’de bağımsızlığını ilan etmesinden bu yana bu ülkeyi ziyaret eden en üst düzey Amerikalı yönetici oldu. Pelosi, ziyaretini “ABD’nin barışçıl, refah ve demokratik bir Ermenistan lehine sıkı taaddüdünün güçlü bir sembolü” olarak değerlendirdi.

Geçen hafta salı günü başlayan ve uluslararası arabuluculuk sayesinde perşembe akşamı ateşkesle sonuçlanan çatışmalarda 200’ü aşkın kişi hayatını kaybetti. Türk devletinin doğrudan desteklediği ve saldırılar için teşvik ettiği Azerbaycan ordusunun Ermeni esirlere karşı vahşet uyguladığına dair görüntüler de ortaya çıktı. En son Ermeni bir kadın askerin, vahşi işkencelere ve tecavüze maruz kalarak katledildiğine dair görüntüler sosyal medyada paylaşıldı.