ABD İran'a yaptırımlara başlıyor, AB’den 'anti-boykot yasası

Beyaz Saray, İran’a yönelik yaptırımlara yeniden başlıyor. Detayları açıklayacak. Avrupa Birliği ise tepki göstererek, nükleer anlaşmaya bağlı kalacaklarını açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, ABD Başkanı Donald Trump’ın talebine uygun olarak Beyaz Saray’ın bu Pazartesi günü uygulamaya başlayacağı yaptırımları detaylandıracağını belirtti.

Donald Trump, Temmuz 2015’te Viyana’da imzalanan nükleer anlaşmadan Mayıs ayında çekilme kararı almıştı. Nükleer anlaşma ABD, Rusya, Çin, Fransa, İngiltere ve Almanya ile İran arasında imzalanmıştı. ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarının ilki bu Pazartesi günü devreye girecek.

Avrupa Birliği Dış Politika Temsilcisi Federica Mogherini ile Alman, Fransız ve İngiliz Dışişleri Bakanları yaptıkları ortak açıklamada, yaptırımların yeniden başlamasının “üzüntü verici” olduğunu belirtti. Açıklamada nükleer anlaşmanın korunması yönünde çalışmaya devam edecekleri vurgusu yapıldı.

Açıklamada, anlaşmanın tarafı olan devletlerin “İran petrol ve gaz ihracatlarının devamını güvenceye almak ve İran ile efektif mali bağlantıların sürmesi ve korunması için çalışacağı kaydedildi.

AB ülkeleri, BM Güvenlik Konseyi’nin 2231 sayılı kararı ve Avrupa yasamasına uygun olarak, “İran ile meşru ticari ilişkilerde” bulunan Avrupalı ekonomik aktörleri korumaya kararlı olduklarını belirtti.

Açıklamada, “Bu nedenle Avrupa Birliği’nin güncellenen anti-boykot yasası, İran ile meşru ticari ilişkilerde bulunan AB şirketlerini korumak amacıyla 7 Ağustos günü yürürlüğe girecek” denildi.