ABD, İsrail boykotunu 'Yahudi karşıtı' olarak değerlendirecek!

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, İsrail'i boykot etme hareketini "Yahudi karşıtı" olarak değerlendireceklerini ve bu boykota katılanlara karşı "acil" önlemler alacaklarını açıkladı.

İsrail'i ziyareti sırasında İsrail Başbakanı Benyamin Netenyahu ile birlikte basın toplantısı yapan Pompeo, "Bugün bir duyuru yapmak istiyorum ... BDS (Boykot, Tecrit, Yaptırımlar Hareketi) önderliğindeki nefret kampanyasına dahil olan örgütleri tespit etmek ve ABD'nin bu gruplara verdiği desteği geri çekmek için derhal harekete geçeceğiz" dedi.

Pompeo, Şubat ayında da uluslararası hukuka göre yasadışı kabul edilen İsrail yerleşimlerinde faaliyet gösteren şirketlerin bir listesini ardından BM'yi "İsrail karşıtı taraf tutmakla" suçlamıştı.

ABD Dışişleri Bakanı, bu listenin yayınlanmasının BDS kampanyasını "kolaylaştırdığını" ve "İsrail'i gayrı meşru kıldığını" söyledi.

BDS (Boycott, Divestment, and Sanctions), Filistin Topraklarının işgaline ve sömürgeleştirilmesine son vermek için dünya çapında başlatılan ekonomik, kültürel veya bilimsel boykot kampanyası olarak dikkat çekiyor.

Kampanyanın destekçileri, Güney Afrika örneğine dayanarak, bu ülkenin boykot edilmesinin apartheid rejimini sona erdirmeyi mümkün kıldığını savunuyor.

İsrail ise BDS kampanyasını anti-Semitizmle ve Yahudi devletinin varlığını sorgulamakla suçluyor. Ancak BDS hareketi bu suçlamayı reddediyor.

2017'den beri yürürlükte olan bir yasaya göre İsrail, BDS kampanyasını desteklemekle suçlanan yabancıların kendi topraklarına girmesini yasaklıyor.

İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria ve ilhak edilen Doğu Kudüs'ü sömürgeleştirmesi 1967'den beri tüm İsrail hükümetleri altında devam etti, ancak son yıllarda Başbakan Benjamin Netanyahu'nun liderliğinde ve ittifakı Donald Trump'ın desteği ile hız kazandı.

BİR YAHUDİ YERLEŞİM BİRİMİNİ VE GOLAN'I ZİYARET ETTİ

Pompeo, işgal altındaki Batı Şeria'da bir Yahudi yerleşim birimini de ziyaret etti. Filistin yönetimi bu ziyareti ve boykot kampanyasına ilişkin alınan kararı kınadı. Pompeo ayrıca Golan'ı ziyaret eden ilk ABD Dışişleri Bakanı oldu.