ABD, AB’yi nükleer anlaşmadan çekilmeye çağırdı

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, Varşova’da yaptığı açıklamada Avrupalı ittifaklarını İran ile nükleer anlaşmadan çekilmeye çağırdı.

Pence, Varşova’da ABD’nin Ortadoğu’ya ilişkin düzenlediği konferans sırasında İran’ı hedef aldı. Konferans, 60’ı aşkın ulusu bir araya getirdi, ancak Almanya ve Fransa gibi büyük Avrupa ülkeleri, konferansa en iyi diplomatlarını göndermeyi reddetti.

Mike Pence, Avrupalı ittifaklarını ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarını kırmaya çalışmakla suçladı. Pence, “Ne yazık ki temel bazı Avrupalı ortaklarımız, yeteri kadar işbirliği yapmadılar” dedi.

Avrupalı ortaklarının “Amerikan yaptırımlarını kırmaya yönelik bir mekanizma kurmaya” çalıştığını söyleyen Pence, AB’nin İran ile ticareti kolaylaştırmak için bir strateji de geliştirdiğini sözlerine ekledi.

Pence bu girişimleri, “İran’ın katil devrimci rejimine karşı Amerikan yaptırımlarını kırma amaçlı bir çaba” olarak değerlendirdi. ABD Başkan Yardımcısı, “İran’ın güçlendirecek, AB’yi zayıflatacak ve Avrupa ile ABD arasına daha fazla mesafe koyacak akılsızca bir tedbir” diye konuştu.

ABD Başkanı Donald Trump, geçen yıl İran ile nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekilerek yaptırımlara geri dönmüştü. ABD’nin iddialarının aksine Amerikan istihbarat raporları ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu, İran’ın anlaşmaya uyduğunu belirtiyor. Anlaşmanın diğer tarafları olan Fransa, Rusya, Çin, İngiltere ve Almanya, anlaşmanın korunmasını istiyor.