ABD: Ajan krizinde sorumlu Rusya; cezalandırılmalı!

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) İngiltere’nin talebiyle yapılan oturumda, eski bir Rus ajana yönelik saldırıdan doğrudan Rusya yönetimi sorumlu tutuldu.

Eski Rus ajanı Sergey Skripal ile kızının Salisbury kentinde zehirlenmesi olayından dolayı İngiltere ile Rusya arasındaki gerginlik had safhaya ulaşırken, BMGK’de bir oturum talep edilmişti.

ABD: SORUMLU RUSYA, CEZALANDIRILMALI!

Güvenlik Konseyi’ndeki oturumda Amerika Birleşik Devletleri (ABD) adına yapılan konuşamada, zehirleme olayından Rusya sorumlu tutuldu. ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley, Skripal’in zehirlenmesine ilişkin olarak, “Zehirlenme olayının sorumlusu Rusya” diye tepki gösterdi.

Rusya’nın zehirlenme olayından dolayı cezalandırılması gerektiğini söyleyen Haley, “Eğer İngiltere’de yaşanan zehirlenmeden dolayı Rusya cezalandırılmazsa, New York bir sonraki kimyasal suikast girişiminin yaşanacağı yer olabilir” diye uyardı. Haley, Rusya’nın cezalandırılmaması halinde diğer ülkelerde de benzer saldırılar olabileceğini savunurken, Güvenlik Konseyi’nin de güvenilirliğinin kalmayacağının altını çizdi.

İNGİLTERE ONLARCA DİPLOMATI SINIRDIŞI KARARI ALMIŞTI

Hem Rus hem de İngiliz istihbaratına çalıştığı bilinen ve daha önce Rusya’da hapis yatan Sergey Skripal’in 4 Mart’ta zehirlendiği duyurulmuş, İngiltere, olaydan Moskova’yı sorumlu tutmuştu. Son olarak İngiltere’nin de bileşenlerinden olduğu Büyük Britanya’daki 59 Rus diplomattan 23’ünün sınırdışı edileceği bizzat Başbakan Theresa May tarafından duyurulmuştu.

Rusya ise, iddiaları reddederken, İngiltere’nin yaptırımlarına karşılık verileceğini duyurmuştu.

DAHA ÖNCE DE YAŞANMIŞTI

Sergey Skripal, 2006 yılında İngiltere için casusluk yaptığı suçlamasıyla Rusya’da yargılanmış ve 13 yıl hapse mahkum edilmiş eski bir Rus istihbarat görevlisi. Skripal’in 1990’lı yıllardan itibaren bilgi sızdırmaya başladığı İngiliz dış istihbarat servisi MI6’ya, Rusya’nın Avrupa’daki casuslarının isimlerini verdiği iddia edilmişti.

2010 yılında dönemin Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev tarafından affedilen Skripal, Rusya ile ABD arasında Avusturya'nın başkenti Viyana'da gerçekleşen casus takasında yer almıştı.

Skripal’in İngiltere’de yaşadığı ise, 4 Mart’ta Salisbury şehrinde kızıyla birlikte zehirlenmiş halde bulunmasıyla ortaya çıkmıştı.

İngiltere’de 2006 yılında da eski bir Rus ajanı polanyum ile zehirlenmiş ve ölmüştü. O dönemde de olaydan Rusya’yı sorumlu tutan İngiltere, 4 Rus diplomatı sınırdışı etmişti.