ABD, Ankara’nın Venezuela ile altın ticaretini inceliyor

ABD yönetiminin, Türk devletinin Venezuela ile ticari ilişkilerini incelemeye aldığı bildirildi.

AFP’nin haberine göre bir grup gazeteciye konuşan Amerikalı üst düzey bir yetkili, Türk hükümetinin Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’ya destek vermesine tepki gösterdi.

Adını vermeyen Amerikalı yetkili, Venezuela’da kalan tek meşru kurumun Juan Guido olduğuna inandıklarını söyledi. Aşırı sağcı Juan Guido, 23 Ocak günü kendisini geçici Devlet Başkanı ilan etmişti. ABD, Guido’yu tanıyan ilk devlet olmuştu.

Amerikalı yetkili, “Ama Türk hükümeti aynı görüşte değil ve bu bizi hayal kırıklığına uğrattı” dedi.

Yetkili, “Dünyadaki çok sayıda hükümetle konuştuğumuz gibi Türklerle de, kendi perspektiflerimizi konuştuk ve onlardan bize katılarak, Maduro rejiminin gayrı meşruluğunu tanımalarını istedik. Ama Türkler şimdiye kadar olumlu yanıt vermediler” diye ekledi.

ANKARA’YA YAPTIRIM UYGULANABİLİR

Yetkili Washington’un Ankara ile Caracas arasındaki ticari ilişkileri de incelemekte olduğunu belirtti. Özellikle Venezuela’dan Türkiye’ye doğru altın ihracatının incelemede olduğunu ifade eden yetkili, bunların ABD’nin Venezuela’ya yaptırımlarını ihlal edip etmediğine bakıldığını kaydetti.

Yetkili, “Türkiye ile Venezuela arasındaki ticari faaliyetlerin türünü inceliyoruz. Eğer yaptırımlarımızın ihlal edildiğini tespit edersek, kuşkusuz harekete geçeceğiz” ifadelerini kullandı.

VENEZUELA’NIN TÜRKİYE’YE ALTIN İHRACATI

Basında yer alan bilgilere göre Venezuela, Türkiye’ye 2018 yılında yaklaşık 900 milyon euroluk altın ihraç etti. Ocak ortasına her iki ülke, bu ihracatları arttırma anlaşması yaptı. Anlaşma özellikle Venezuela altınının Çorum’daki bir fabrikada rafine edilmesini öngörüyor.