ABD artık BM Filistin kurumunu finanse etmeyecek

Amerikan yönetimi artık BM’nin Filistinli mültecilere yardım kurumu UNRWA’yı finanse etmeyeceklerini açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Heather Nauert yaptığı yazılı açıklamada hükümetin “sorunu dikkatli bir şekilde inceledikten sonra” ABD’nin UNRWA’ya ek katkıda bulunmaması yönünde karar aldığını söyledi.

Sözcü, “Ocak ayında 60 milyon dolarlık Amerikan katkısında bulunduğumuzda, ABD’nin yıllarca üstlendiği UNRWA’nın çok ölçüsüz maliyet yüküne katlanma niyetinin olmadığını açıkça söylemiştik”

ABD Ocak ayında zaten yardımlarında ciddi bir kısıtlamaya gitmişti. Tarihsel olarak UNRWA’nın temel bağışçısı olan ABD, 2017 yılında bu kuruma 350 milyon dolar katkıda bulunmuştu.

Heather Nauert, BM kurumunu, mülteci statüsüne erişen Filistinli sayısını sürekli ve sonu gelmeyen bir şekilde arttırmakla suçladı. ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, bu durumun “yaşanabilir” olmadığını ifade etti.

Washington, bu alanda başka model aktörler bulunması ve yeni yaklaşımlar gösterilmesi için BM ile diyalogu yoğunlaştırmayı umuyor.

Washington yönetimi bu kararından bir hafta önce, Filistinlilere yönelik ABD’nin tek taraflı 200 milyon dolarlık yardımını iptal etmişti.