ABD Avrupa'da 25 yılın en büyük tatbikatına hazırlanıyor

Amerikan ordusu, Avrupa topraklarında son 25 yılda gerçekleştirdiği en geniş kapsamlı askeri tatbikata hazırlanıyor.

Pentagon’da gazetecilere konuşan Avrupa’daki Amerikan kara birliklerinin komutanı General Christopher Cavoli, önümüzdeki mayıs ve haziran aylarında 10 Avrupa ülkesinde askeri tatbikat düzenleneceğini duyurdu. Cavoli, amaçlarının ‘güçlerini göstermek’ olduğunu söylerken, bununla Rusya’yı kastettiği anlaşıldı.

Cavoli, Defender-Europe 20 adlı askeri tatbikat için Avrupa kıtasındaki 9 bin askere ek olarak on binlerce yeni askerin sevk edileceğini söyledi. Tatbikata 29 bini ABD ordusundan, geri kalanı da Avrupa ülkelerinden olmak üzere toplamda 37 bin asker katılacak. Ayrıca toplamda 13 bini aşkın askeri ekipman da tatbikat için Avrupa kıtasına gönderilecek.

ABD’nin son 25 yılda Avrupa kıtasında düzenlediği en büyük askeri tatbikat olan Defender-Europe 20 için deniz, kara ve hava birliklerine mensup Amerikan askerlerinin hava ve deniz yoluyla kıtaya sevk edilecekleri öğrenildi. Askeri tatbikatın yapılacağı ülkeler arasında Rusya tarafından ‘işgal edilme’ iddialarını son yıllarda sıkça dile getiren Polonya ile Litvanya da bulunuyor.

Amerikan ordusundan yapılan basın açıklamasında tatbikatın amacı, “Amerikan ordusunun NATO’ya destek vermek veya herhangi bir krize cevap vermek amacıyla hızlıca büyük bir askeri gücü harekete sevk etme kapasitesini göstermektir” cümlesiyle sunuldu.