ABD, Britanya ve Norveç’ten sivil hükümet çağrısı

Sudan’da darbecilerin hak taleplerini tümüyle gözardı ederek 9 ay sonrasına seçim kararı almasına karşı batılı ülkelerden ‘sivil geçiş hükümeti’ çağrısı geldi.

Diktatör Ömer el Beşir’i devirdikten sonra ordunun kurduğu Geçici Askeri Konsey, aylardır Özgürlük ve Değişim Hareketi öncülüğündeki halk protestoları sonucunda varılan anlaşmaları iptal ettiğini duyurmuştu. Halkın taleplerini hiçe sayan askerler, seçimlerin 9 ay sonra yapılacağını duyurmuştu.

Sudan’da askeri cuntanın bu kararına yönelik Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Büyük Britanya ve Norveç’ten yapılan açıklamada ise, geçici bir sivil hükümetin hayata geçirilmesi çağrısı yapıldı. Üç ülke adına yapılan ortak açıklamada, özgür ve adil seçimlerin yapılabilmesi için seçimlerin sivillerin kontrolünde yapılması gerektiği vurgulandı.

Üç ülkenin açıklamasında, sivil seçimlerin ‘erken ve dayatılmış bir seçime’ tercih edileceğinin altı çizildi.

Sudan’da Geçici Askeri Konsey binası önünde yapılan gösterilere saldıran askerler, en az 35 kişiyi katletmiş, yüzlerce kişiyi de yaralamıştı. Olaydan sonra dün açıklama yapan Geçici Askeri Konsey’in şefi General Abdul Fettah El Burhan, Özgürlük ve Değişim Hareketi ile varılan tüm anlaşmaların iptal edildiğini duyurmuştu.