ABD Büyükelçisi'ne göre Golan 'ebediyen' İsrail’de kalacak

ABD’nin İsrail Büyükelçisi David Friedman, İsrail devletinin işgal ettiği Golan platosunun “ebediyen” İsrail egemenliği altında kalacağını söyledi.

İsrail, Haziran 1967’de Suriye’nin Golan platosunun büyük bölümünü işgal etmiş ve 1981’de kendisine bağlamıştı. Golan’ın bu durumu hiçbir zaman uluslararası toplum tarafından kabul edilmedi ancak işgale son verilmesi için de herhangi bir girişimde bulunulmadı.

ABD’nin İsrail Büyükelçisi David Friedmen, İsrael Hayom gazetesine verdiği mülakatta “Golan platosunun ebediyete kadar İsrail’in parçası olmadığı bir durumu samimiyetle hayal edemiyorum” dedi.

Friedman, “Golan’ın Suriye’ye geri verileceği bir durumu hayal edemiyorum” diye ekledi.

Başar El Esad’ın “böyle bir hediyeyi hak etmediğini” söyleyen Friedman, mevcut statükonun devam etmesini beklediklerini ifade etti.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Golan’ı bir gün İsrail toprağı olarak tanıyabileceğini belirten Friedman, “Bu gerçekten de olabilir” dedi.

ABD’nin Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Ağustos ayında İsrail’e yaptığı ziyaret sırasında Golan’ın tanınmasının şimdilik gündemde olmadığını söylemişti.