ABD’de ekonomik krizi aşmada uzlaşı sağlanamıyor

ABD’de derinleşen ekonomik krizle mücadele için getirilen ekonomik kurtarma planı için Kongre ile Beyaz Saray arasında uzlaşı sağlanamadı.

Covid-19 salgını nedeniyle on milyonlarca kişinin işini kaybettiği Amerika Birleşik Devletleri’nde geçici işsizlik yardımının kapsamının uzatılması için görüşmelerden sonuç çıkmadı. ABD Başkanı Donald Trump ve yönetimin Kongre’yi oluşturan Senato ve Temsilciler Meclisi temsilcileriyle görüşmesinde anlaşma çıkmadı.

Görüşmelerde Temsilciler Meclisi’nde çoğunlukta olan Demokratlar halen haftalık 600 dolar olan yardımın Ocak ayına kadar korunmasını isterken, Senato’da çoğunluk olan Cumhuriyetçiler ise bu miktarı düşürmek istiyor. Cumhuriyetçiler, birçok kişinin çalıştığı dönemdeki maaşından daha fazla olduğu ve ‘çalışmamaya teşvik edeceği’ gerekçesiyle yardımın azaltılmasından yana.

On milyonlarca kişinin krizden daha az etkilenmesini sağlayan geçici işsizlik yardımlarında uzlaşının sağlanamaması, son haftalarda birçok sektördeki yasakların kalkmasıyla başlayan ekonomideki yükselişi olumsuz etkilemesinden endişe ediliyor.

EN DÜŞÜK İŞSİZLİK ORANINA SAHİPTİ

Dünyanın en büyük ekonomisine sahip ABD’de Covid-19 salgınının etkisiyle milli gelirde büyük bir düşüş yaşanmıştı. Bu yılın ikinci çeyreğinde geçen yıla oranla yüzde 9,5 olan gerileme, aynı düzeyde devam edilmesi halinde 2020 toplamında 2019’a oranla yüzde 32’yi bulabilir.

Salgın krizinin en etkili olduğu ülkelerden olan ABD’de işsizlik oranı şubat ayında sadece yüzde 3,5 idi ve dünyanın en düşük işsizlik oranlarına sahip ülkelerden biriydi. Mart ayından itibaren artan işsizlik en son Haziran ayında yüzde 11 civarında idi. Temmuz ayı başında 17 milyonu aşkın kişi işsizlik yardımı alırken, hükümetin kriz yardımlarından faydalananların sayısı toplamda 32 milyonu buluyordu.